Huisarts Kasper Bruggeman.
Huisarts Kasper Bruggeman. Foto:

Uit de praktijk: Zorgen over zorg

U kunt heden ten dage geen programma horen of zien of het gaat over de zorg. Op vele manieren: de problemen in de geestelijke gezondheidsdienst (GGZ), de gemeenten die jeugdzorg moeten organiseren, de vergrijzing en de daarmee stijgende kosten in de zorg, het tekort aan handen in de zorg, enzovoort. En al lijkt u dat een toch-nog-relatief-ver-van-uw-bed-probleem, niets is minder waar. Ook bij ons in de praktijk is dat een dagelijks voelbaar probleem.

Door huisarts Kasper Bruggeman

Patiënten die psychische hulp behoeven, willen we graag helpen met snelle en goede hulp, maar er zijn lange wachttijden. Het kost ons veel tijd en moeite om dan passende zorg te vinden binnen een acceptabele termijn. Tijd die we ook graag aan andere patiënten willen besteden. Bijvoorbeeld de oudere die steeds langer thuis moet blijven wonen met extra zorg. Het lukt ons niet meer om daar standaard controlevisites te doen. Of de patiënten die thuiskomen na een ingrijpende operatie. Ook daar lukt het niet altijd om tijd te vinden om langs te gaan. En al doet iedereen binnen de huisartsenpraktijk zijn best, de rek raakt er wel uit...

Het is een landelijk probleem, in andere regio's zijn de problemen nog groter dan op Goeree-Overflakkee. De huisartsen hebben in januari een landelijke bijeenkomst georganiseerd om na te denken over wat hun taak moet zijn en blijven: de Woudschotenconferentie. Hieruit kwam naar voren dat we nog steeds continue zorg willen leveren, individueel en medisch generalistisch. De term medisch is nieuw. Tot nu toe wilden we graag alle zorgvragen met u oplossen, dus ook als u gaat scheiden en huisvesting nodig heeft, of als u minder goed ter been wordt en een rollator nodig heeft. Uiteraard willen we nog steeds met u meedenken, maar degene die het moet oplossen is bijvoorbeeld de gemeente of maatschappelijk werk.

Ondersteunend personeel

We zouden geen huisartsen zijn als we niet in oplossingen zouden denken. De laatste jaren hebben we steeds meer ondersteunend personeel gekregen. De Praktijk Ondersteuner Huisarts somatiek (POH-S) neemt bijna alle controles over die met bloeddrukken, suikerziekten en astma/COPD te maken hebben. Deze kent u al langer in de praktijk. Een wat nieuwer gezicht is de POH-GGZ. Dit zijn getrainde medewerkers om psychische klachten te behandelen die niet te ingewikkeld zijn. Ze helpen bij overspannenheid, stress, angst en andere klachten. Wie u niet ziet is de praktijkmanager. We zijn namelijk ook gewoon een werkgever als huisartsenpraktijk en personeel kan ziek worden, er kunnen storingen zijn en de administratie moet bijgehouden worden. Tot voor kort deden we dit zelf als huisartsen. Maar de regelgeving wordt steeds strenger en het kost steeds meer tijd om alles te organiseren. Door de praktijkmanager kunnen we als huisarts meer tijd aan patiënten besteden.

Urgentie bepalen

Eén van de belangrijkste rollen in de praktijk is weggelegd voor de doktersassistente. Was zij vroeger de telefoniste die de afspraken bijhield en af en toe de dokter hielp, tegenwoordig is zij (of hij) degene die moet zorgen dat de juiste zorg op het juiste moment op de juiste plaats komt. Dit doen zij door te triëren, de agendaplekken zijn namelijk beperkt. Door middel van triage kan de doktersassistent de urgentie bepalen. Wanneer moet u gezien worden, of heeft u alleen maar een vraag? Iemand met pijn op de borst moet eerder komen dan iemand met een zere enkel. Maar er moet ook plaats gehouden worden in de agenda, zodat die patiënt met een bloedende wond snel kan komen. Sommige vragen kunnen worden overlegd met de huisarts, maar veel vragen kunnen zij ook zelf afhandelen en achteraf met de arts kortsluiten. Het is dagelijks topsport voor ze. U kunt ze al helpen door niet direct op maandag om 8 uur te bellen. Dan bellen er namelijk binnen 2 uur 150 patiënten waarbij de wachttijd oploopt tot gemiddeld 3,5 minuten ondanks dat er continue 5 assistentes de telefoon aannemen. Het gebruiken van een thermometer is ook heel praktisch. Heeft u hoge koorts dan zult u waarschijnlijk sneller moeten komen, meet het zo nodig even voordat u belt. Op deze manier wordt het eerste contact van beide kanten aangenamer. Er is namelijk meer aandacht voor uw klacht, want de assistente heeft minder stress over de lange rij wachtende telefoontjes.

Al met al hebben we de huidige zorg samen in de hand, samen zijn we de eerste lijn en samen moeten we voor elkaar zorgen. Wij voor u en hopelijk u ook een beetje voor ons. We zullen u volgende maand uitgebreider informeren over onze verwachtingen voor toekomst van de zorg.

Kader: Serie Huisartsenpraktijk

De medewerkers van huisartsenpraktijk Westplaat in Sommelsdijk vertellen iedere maand over het werk achter de schermen, ontwikkelingen in de zorg en de patiënten.