Afbeelding
Foto:

Hanse Staalbouw start eigen MBO-opleiding met de garantie op een baan

NIEUWERKERK - Bij Hanse Staalbouw wil men jongeren in de gelegenheid stellen om binnen het bedrijf een MBO-opleiding te volgen. Leren, werken en vrijwel zeker van een baan, is het motto van deze opleiding 'Constructie, dak en gevel'. Men hoopt met het nieuwe schooljaar met een aantal leerlingen uit de regio een start te kunnen maken.

Door Adri van der Laan

Kort geleden heeft men bij Hanse Staalbouw uit het Zeeuwse Nieuwerkerk het plan opgevat om een eigen MBO-opleiding te starten. "We hebben mensen nodig", aldus Wim van der Slik, die de start van de opleiding binnen het bedrijf coördineert. Hij legt uit dat veel jongeren vanaf de Havo meestal een andere beroepsrichting kiezen en daardoor zijn er "niet voldoende mensen die met hun handen kunnen werken".
Als alles volgens plan verloopt, hoopt men bij voldoende aanmeldingen in september van dit jaar met het eerste leerjaar te beginnen. Het is dan mogelijk om in twee jaar het MBO-diploma te behalen. Volgend jaar hoopt men een officiële accreditatie te krijgen.
Wim van der Slik legt uit dat er voor het specialistische vak van staalbouw alleen maar in Utrecht een MBO-opleiding is die door de brancheorganisatie is opgezet. Maar de reis naar Utrecht is ver voor jongeren hier in de regio.

Uniek

Een MBO-opleiding binnen een bedrijf zoals Hanse Staalbouw is volgens Wim van der Slik uniek in Nederland. Hij legt uit dat deze opleiding veel voordelen heeft. Aan de ene kant voor de jongeren, zij kunnen direct na de middelbare school aan de slag, want de opleiding bestaat uit één dag leren en vier dagen werken. "Dus ze krijgen direct al salaris". Daar komt bij dat, als de opleiding met succes wordt afgerond, ze garantie hebben op een baan binnen het bedrijf. De kosten voor deelname aan de opleiding zullen laag gehouden worden. Volgens Wim van der Slik biedt deze opleiding ook voor het bedrijf verschillende voordelen. De jongeren doen op deze manier goede werkervaring op, want de leerlingen werken gewoon mee in het bedrijf. "Ook Hanse Staalbouw heeft en krijgt in de toekomst met vergrijzing te maken en dan is jonge aanwas voor ons heel belangrijk". Daarnaast zijn de jongeren, als ze vast in het bedrijf komen te werken, bekend bij de onderneming en dit komt weer ten goede aan hun plaats en inzet voor het bedrijf. Bij Hanse Staalbouw hoopt men op deze manier een aantal jongeren te interesseren voor een opleiding en een baan binnen het bedrijf. Veel van de ongeveer 150 mensen die nu een leidinggevende functie hebben, zijn direct van school hier gaan werken en zijn binnen het bedrijf doorgegroeid.

Docenten

De verplichte MBO-vakken, zoals taal, rekenen en burgerschap, zullen door bevoegde docenten worden gegeven. In praktijkvakken zal door collega's van het staalbouwbedrijf worden voorzien. Het hele studieproject wordt voorbereid en vormgegeven door een particuliere onderwijsorganisatie. Daardoor is de professionaliteit gewaarborgd.


Regio


Hanse Staalbouw richt zich bij het werven van leerlingen op jongeren van Schouwen-Duiveland, Tholen en Goeree-Overflakkee. Van der Slik sluit niet uit dat, als de opleiding succesvol is, er ook andere bedrijven aan kunnen sluiten bij het initiatief.

Wie meer wil weten over de MBO-opleiding, kan zich aanmelden via www.hansevakschool.nl.