Kern-bestemmingsplannen krijgen fiat gemeenteraad

GOEREE-OVERFLAKKEE - Donderdag kon de gemeenteraad instemmen met de nota van zienswijzen en het bestemmingsplan van de kernen Den Bommel, Herkingen en Stad aan 't Haringvliet gewijzigd vaststellen.

Door Jaap Ruizeveld

De bestemmingsplannen voor deze dorpskernen zijn de laatste papieren plannen die nog gedigitaliseerd moeten worden. In november en december vorig jaar heeft het ontwerp bestemmingsplan ter inzage gelegen. In totaal zijn 17 zienswijzen ingediend. Voor een bestemmingsplan dat 3 dorpskernen omvat, is dat een overzichtelijk aantal, stelt het college.
Dat zou komen doordat het bestemmingsplan overwegend conserverend van aard is: de huidige situatie is vastgelegd. Daar waar sprake is van ontwikkelingen, leverde dit zienswijzen op. Bij Parc Clinckerlandt, Herkingen. Op grond van het bestemmingsplan (Parc Clinckerlandt 2008) is hier een recreatiepark mogelijk. Dit project is nooit gerealiseerd. In het voorliggende bestemmingsplan is daarom de bestemming omgezet, zodat er 17 ruime recreatiewoningen gebouwd kunnen worden. Een aantal omwonenden heeft hiertegen bezwaren gemaakt (verdwijnen vrij uitzicht).

Havenstadt

Deze woonwijk is al mogelijk op grond van de bestemmingsplannen uit 2008 (Stad aan 't Haringvliet) en 2013 (Buitengebied). In het nieuwe bestemmingsplan wordt op een aantal plaatsen andere woningtypen toegestaan en is op één locatie een aan te leggen weg en groenstrook komen te vervallen, waardoor hier aanvullend één extra woning mogelijk is. Daarnaast bleek dat in de voorgaande bestemmingsplannen de woonbestemming niet doorliep tot de beoogde kadastrale grens van de ontwikkeling. Hoewel in dit project communicatief niet helder is gehandeld, is het juridisch gezien niet verkeerd, gaf wethouder Markwat aan. Inspreker Van den Heerik had een andere interpretatie. Er zouden fouten zijn gemaakt bij het de ontwikkeling. Bewoners voelen zich daarvan de dupe, gaf hij aan.


Bedrijven Stad

Aan de Lieve Vrouwepoldersedijk in Stad aan 't Haringvliet zijn de bedrijven Multicrane en Hegro Agri Service gevestigd. Tussen deze bedrijven staan twee huizen met een woonbestemming. Dit is bij de vestiging van Multicrane, in 2014 met een bestemmingsplanherziening mogelijk gemaakt. In het nu voorliggende bestemmingsplan was opgenomen om aanvullende uitbreidingsmogelijkheden op te nemen voor beide bedrijven. Dit stuit, gezien de ingediende zienswijze van een van de omwonenden, op bezwaren.
Het college stelt de raad voor alleen de specifieke ontwikkelingen mogelijk te maken (kraanbanen en loods bij Multicrane) en voor het overige terug te vallen op het bestemmingsplan uit 2014. Voor de bedrijfslocatie van Hegro Agri Service is nog nader onderzoek noodzakelijk om de activiteiten van dit bedrijf in het bestemmingsplan op te nemen. Dit heeft tot gevolg dat dit nog niet in dit bestemmingsplan kan, maar dat met de ondernemers besproken wordt om dit na onderzoek via een afzonderlijke planprocedure mogelijk te maken.