Inburgering

GOEREE-OVERFLAKKEE – Naar aanleiding van schriftelijke vragen van de CDA-raadsfractie over het inburgeringstraject op het eiland, stelt de gemeente dat zij er naar streeft inburgering op korte termijn zelf in te kopen, zodat er meer invloed is op het proces.

Door Jaap Ruizeveld

Dit omdat vanaf 2021 de taken rond inburgering overgeheveld zullen worden naar de gemeenten. Hierop anticiperend wordt beleid ontwikkeld waarbij de speerpunten nog in kaart moeten worden gebracht.
De situatie is nu zo dat de gemeente primair niet verantwoordelijk is voor inburgering. De procedure is dat de statushouders zelf hun traject inburgering inkopen bij een school en daarvoor eventueel een lening kunnen aangaan bij DUO. De gemeente zit hier niet tussen en registreert dit op dit moment niet. De gemeente onderschrijft de uitgangspunten genoemd in het rapport van de nationale ombudsman en ziet inburgering als een duurzame investering. Uitgangspunt is het bieden van gelijke kansen voor al haar inwoners en de mogelijkheid dat iedereen kan participeren in de samenleving.