Afbeelding
Foto:

Een nieuwe manier van tafelen bij ZUS: meer smaak, meer beleving

OUDDORP - Spannend was het, toen Dominique Mijnders en zijn dochter Vivian hun bistro en wijnbar ZUS vorig jaar maart openden. Hoe zou hun voor Goeree-Overflakkee nieuwe concept aanslaan? Zou het publiek de weg naar de nieuwe zaak aan het Molenblok in Ouddorp weten te vinden? Het antwoord is duidelijk: ja. "Wij zijn met open armen ontvangen."

Door Kees van Rixoort

Dominique Mijnders liep al jaren rond met het aantrekkelijke idee om 'een strandtentje in Spanje' te beginnen. Het lukte, zij het niet in Zuid-Europa, maar in Scharendijke. Vivian, die al met veel plezier in de horeca had gewerkt, kwam ook in de zaak. Toen de kans kwam om in Ouddorp te beginnen, grepen ze die aan. Van twee panden aan het Molenblok wisten ze in iets meer dan twee maanden tijd een zeer sfeervolle bistro en wijnbar te maken. Met terras.

Als naam kozen ze ZUS. "Het klinkt huiselijk. Iedereen is welkom in onze 'huiskamer'. Bovendien is ZUS een knipoog naar ons familiebedrijf", vertelt Vivian. Behalve haar vader, die mede-eigenaar is van de zaak, werkt ook haar zus Floor er. Samen met Naomi is zij chef-kok bij ZUS. Zij weten, in samenwerking met de rest van het al jaren vaste team, de gasten iets bijzonders voor te schotelen.

ZUS onderscheidt zich door een voor deze omgeving nieuw concept. "Een nieuwe manier van uit eten gaan, een nieuwe beleving. Hoe? Door ons tasting diner-concept met kleinere gerechten, zodat je uitgebreid kunt tafelen en zo veel mogelijk kunt proeven. Met twee of drie gerechten heb je een complete maaltijd. Je kunt volop variëren en uitbreiden naar vijf gangen, of zes, of zeven… Het is duidelijk dat wij zijn afgestapt van het traditionele voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Dit is een heel andere manier van tafelen, met meer smaak en meer beleving."

Daarbij – ZUS is niet voor niets ook wijnbar – zijn er heel veel wijnen. Van voordelig tot kostbaar, er staan zeker dertig wijnen open. Met behulp van het Coravin-systeem is het zelfs mogelijk een glas wijn uit een fles te halen zonder deze te ontkurken.

Trendgerechten

Bistro en wijnbar ZUS komt elk seizoen met een nieuwe kaart; de voorjaarskaart is net gelanceerd. Daarop staan, zoals gebruikelijk, vooral trendgerechten: gerechten die aansluiten bij de actuele smaak, in de keuken vertaald naar de brede doelgroep op Goeree-Overflakkee. Die doelgroep – vooral mensen uit de omgeving, maar ook recreanten en toeristen – kan bij ZUS ook heel goed terecht voor een heerlijke lunch. Uitgebreid lunchen, volgens het tasting diner-concept, is ook mogelijk.

ZUS is bijna jarig. Het vernieuwende concept slaat aan, mede dankzij de gulle gastvrijheid, de passie en de liefde voor het vak, die bij de zaak duidelijk zichtbaar zijn. En natuurlijk – het allerbelangrijkste –de heerlijke gerechten en wijnen. Vivian en Dominique: "We gaan onze eerste verjaardag vieren met de gasten."