Afbeelding
Foto:

Ouders moeten alcoholgebruik minderjarigen radicaal verbieden

DIRKSLAND – Bij jongeren die regelmatig alcohol drinken, beschadigen de hersenen. Dat zegt kinderarts Bax van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. In het ziekenhuis worden jaarlijks tientallen jongeren opgenomen die onderuit zijn gegaan door alcohol. Bij veertien procent van de jongeren die wordt opgenomen is het alcoholpercentage zo hoog dat levensbedreigend is. Ondanks de verhoging van de leeftijd waarop alcohol mag worden gekocht een paar jaar geleden, is er geen afname van het aantal jongeren dat wordt opgenomen met een alcoholvergiftiging.

Door Martijn de Bonte

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is een regionale alcoholpoli. Jongeren met een alcoholvergiftiging van zowel Goeree-Overflakkee als Voorne-Putten en soms ook Schouwen-Duiveland komen in Dirksland op de Spoedeisende Hulp terecht. Daar wordt onderzoek gedaan, waarbij onder andere wordt gekeken naar het alcoholpromillage. De behandeling bestaat uit het opwarmen van het lichaam, een infuus met glucose toedienen en indien nodig transport naar het Sophia Kinderziekenhuis voor beademing en/of nierdialyse. Na de opname volgt een afspraak op de alcoholpoli met een kinderarts en een kinderpsycholoog. Hierbij wordt er een lichamelijke controle uitgevoerd. Door uitleg te geven over de gevolgen van alcohol, hopen de artsen het gedrag van jongeren en ouders te veranderen en de kans op herhaling te verkleinen. De kinderpsycholoog brengt in kaart of er problemen zijn die een aanleiding kunnen zijn om te drinken.

Risico's

De kinderarts waarschuwt voor de gevolgen van alcohol op jonge leeftijd. Als jongeren onder invloed zijn, is de kans op een (verkeers)ongeluk, agressie of seksueel ongewenst gedrag groot. Op de lange termijn zorgt het drinken voor hersenschade, dat effect treedt ook op als er alleen in het weekend een paar glazen worden gedronken. De hersenschade kan zorgen voor concentratieproblemen, het verliezen van emotionele controle en geheugenstoornis. Dat zorgt weer voor problemen thuis, op school of op het werk. De beste optie om alcoholgebruik door minderjarigen te voorkomen, is volgens de kinderarts om drinken radicaal te verbieden als ouders. Bax: "Het is echt onzin dat ze het dan stiekem gaan doen. En geef daarnaast zelf het goede voorbeeld als volwassene."

Lees het uitgebreide artikel over jongeren en alcohol in de krant van aanstaande vrijdag.

Serie: Witte eiland?

Klopt de bewering dat Goeree-Overflakkee 'het witte eiland' is? Eilanden-Nieuws onderzoekt in een artikelenserie de stand van zaken op het gebied van drugsgebruik. Onder andere hulpverleners, politie en een kinderarts vertellen over hun ervaringen.