De betekenis van de Eerste Kamer

REGIO - Toen de Eerste Kamer in 1815 werd ingesteld, mocht koning Willem I de Kamerleden benoemen. Hij zorgde dat er een meerderheid was om wetten die voor hem ongunstig waren weg te kunnen stemmen. Om die reden werd dit instituut spottend de dierentuin van de koning genoemd. De Kamerleden deden precies wat de koning van hen vroeg. Later is dat systeem veranderd.

De voorzitter van de CDA-fractie in de Eerste Kamer, Elco Brinkman, verzuchtte vorig jaar in een interview: "Mijn frustratie in de Eerste Kamer is dat we onze kerntaak uit het oog verliezen. We zijn er om de grote lijnen in de gaten te houden. Maar dat laatste wordt overschaduwd door politieke belangen. Het binnenharken van de laatste stem om een meerderheid te behalen, dat weegt nu veel zwaarder". Is de senaat daarmee de dierentuin van de partijpolitiek geworden, waarbij de Kamerleden niet meer op het doel van de Eerste Kamer zijn gericht, maar op de belangen van hun eigen politieke kleur?
Op vrijdag 15 maart, de week voor de Provinciale Statenverkiezingen, hoopt Eerste Kamerlid mr. D.J.H. van Dijk in een lezing bij SGP-jongeren Flakkee op zoek te gaan naar het doel en de betekenis van de Eerste Kamer. Van Dijk is sinds 2015 lid van dit orgaan, en is daarnaast directeur van de NPV. Ook schrijft hij geregeld columns voor het RD en heeft hij meegewerkt aan verschillende boeken. De avond zal plaatsvinden in het gebouw van de Hersteld Hervormde Kerk te Nieuwe-Tonge en begint om 19.45 uur; de aanvang is vanaf 19.30 uur.