Achter menige autoruit ligt nog het betaalbewijsje.
Achter menige autoruit ligt nog het betaalbewijsje. Foto:

Betaald parkeren Kabbelaarsbank Grevelingenmeer wordt afgeschaft

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de oordeelfase van de raadsvergadering kunnen de fracties donderdagavond gelijk van hun bevoegdheid gebruik maken om aansluitend een belangrijk besluit te nemen tot het Intrekken van de Verordening parkeerbelastingen Grevelingengebied 2002. Het betekent dat, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2019, betaald parkeren nabij het Zeil - en Surfcentrum op de Kabbelaarsbank wordt afgeschaft.

Door Jaap Ruizeveld

Het is tot nu toe de enige locatie in de gemeente Goeree-Overflakkee waar betaald parkeren geldt. Binnen de raad leefde al lange tijd de politieke wens tot afschaffing van het betaald parkeren op genoemde locatie aan het Grevelingenmeer in Ouddorp.

Een en ander is mogelijk nu het Bestuurlijk Overleg Grevelingen (BOG) met dit onderwerp heeft ingestemd. Het biedt ook op breder vlak eenduidigheid. Want aan buurgemeente Schouwen-Duiveland is gevraagd het betaald parkeren bij paviljoen Meerzicht eveneens af te schaffen, zodat rond de Grevelingen er geen sprake meer zal zijn van betaald parkeren. Schouwen-Duiveland heeft op het verzoek positief geantwoord. Dat levert uniformiteit op.
Burgemeester en wethouders van Goeree-Overflakkee stellen in het agendapunt dat toeristen - naast de stranden aan de Noordzee - ook het Grevelingenmeer gratis moeten kunnen bezoeken. Het geeft een spreiding van het toerisme op de Kabbelaarsbank en de beleidswijziging zal zeker goed worden ontvangen door plaatselijke (horeca)-ondernemers en de gebruikers (surfsport) van het Grevelingenmeer.

Bestuurlijk Overleg

Na het opheffen van de gemeenschappelijke regeling natuur- en recreatieschap Zuidwestelijke Delta (ZWD), is eind 2017 voor het gebied De Grevelingen een convenant gesloten met Staatsbosbeheer, de provincie Zeeland en de betrokken gemeenten. Dat leidde tot het opzetten van het Bestuurlijk Overleg Grevelingen (BOG), waardoor financiƫle middelen voor De Grevelingen niet verloren zouden gaan. Op verzoek van de gemeenteraad Goeree-Overflakkee is bij bespreking van genoemd onderwerp gevraagd aan de portefeuillehouder om in het Bestuurlijk Overleg aandacht te schenken aan het betaald parkeren op de Kabbelaarsbank (uitgevoerd door Staatsbosbeheer) en specifiek voor het afschaffen daarvan. Dit is gebeurd. De Verordening parkeerbelastingen Grevelingengebied 2002 kan worden ingetrokken. Zoals bekend heeft de VVD-fractie afgelopen maand nog schriftelijke vragen over het onderwerp gesteld. Betaald parkeren was op genoemde locatie voor deze fractie een doorn in het oog.

Positieve ontwikkeling

Het college benadrukt nog eens dat - nu de rechtsongelijkheid kan worden opgeheven - dit de ontwikkeling van het gehele recreatieve gebied De Grevelingen ten goede komt. Nu zorgt het betaald parkeren op de Kabbelaarsbank en bij Meerzicht voor ongewenste parkeerdruk op de directe omgeving, omdat bezoekers alternatieve locaties zoeken. Bovendien zou bij handhaving van het betaald parkeren er sprake zijn van oneerlijke concurrentie voor de horeca. Immers, de ondernemers van Meerzicht en het Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam hebben te maken met het betaald parkeren en de overige horecaondernemers niet.