Politici zoeken mee naar oplossingen voor pulsvisserij

GOEREE-OVERFLAKKEE – Afgelopen week heeft de Visserijcommissie van het Europees Parlement gestemd over de Technische Verordening waar de pulsvisserij onder valt. Dit in de aanloop naar de plenaire stemming die medio april wordt gehouden.

Door Jaap Ruizeveld

Het traject eindigt dan vervolgens bij het eindoordeel van de lidstaten in het Europees Parlement. Donderdag waren 21 afgevaardigden in de commissie voor de Technische Verordening. Slechts 2 leden waren tegen bij 2 onthoudingen. Een inhoudelijk omschreven verbod op pulsvisserij is toch weer dichterbij gekomen.
Maar niet alleen in Brussel ook in Den Haag blijft het pulsvissen de gemoederen van politici bezighouden. Hoe kan het EU-verbod alsnog worden voorkomen?. Welk transitiepad wordt gevolgd en ook hebben de vissers nog de hoop gevestigd op daadwerkelijke stappen / support van minister-president Rutte. De regering moet onderzoeken hoe pulsvisserij permanent gelegaliseerd kan worden. Dit naar aanleiding van een motie die Thierry Baudet (FvD) indiende na het plenaire debat 'mogelijk verbod op pulsvisserij' en die met 112 stemmen voor (van de 150) werd aangenomen. Ook andere fracties (CDA, ChristenUnie, VVD en SGP) dienden moties in om oplossingen te bewerkstelligen voor de pulsvissers.