Cheques overhandiging bij Old Smuggler in Ouddorp, Flip Otte, Eric Hamann, Pieter Willem v.d.Knaap, Ton en Krijnie Tanis en op voorgrond dochter Jasmijn.
Cheques overhandiging bij Old Smuggler in Ouddorp, Flip Otte, Eric Hamann, Pieter Willem v.d.Knaap, Ton en Krijnie Tanis en op voorgrond dochter Jasmijn. Foto:

Twee cheques voor wetenschappelijk onderzoek spier- en taaislijmziekte

OUDDORP – Het was zaterdagmiddag in de locatie Old Smuggler van Flip Otte aan de Achterweg een gezellig treffen rond de bar van vrienden uit de Ouddorpse Wielerclub. Maar de samenkomst had een belangrijke serieuze ondertoon, gericht op support van ondernemers en vrijwilligers die zich het lot aantrekken van mensen/kinderen die te maken hebben met de spierziekte SMA (Spinale Musculaire Atrofie) en de taaislijmziekte (Cystic Fibrosis), afgekort CF. In ons land zijn dat er ruim 200.000.

Door Jaap Ruizeveld

Het Prinses Beatrix Spierfonds zet zich met wetenschappelijk onderzoek in om verbetering van de kwaliteit van leven voor patiënten te verkrijgen. Dat kan alleen mede dankzij donaties en met de opbrengst van het organiseren van activiteiten. Krijnie Tanis uit Ouddorp is hierin al vele jaren de stuwende kracht en spil. Zij heeft - gesteund door vrijwilligers en ondernemers - een netwerk opgebouwd dat jaarlijks gelden inzamelt voor onderzoek door het Prinses Beatrixfonds. Haar dochter Jasmijn is één van de vele spierziekte-patiëntjes in ons land. De passie van Lijnie is al vele jaren op het eiland bekend en dat leidde er toe dat de gemeente Goeree-Overflakkee haar - in de categorie zorg – onlangs voordroeg voor de Landelijke Vrijwilligersprijzen in Ede. Zij werd genomineerd, maar viel buiten de prijzen. Krijnie was daarover niet teleurgesteld. Integendeel. "Ik kreeg een sterk gevoel van waardering. Sprak zelfs met de minister", vertelt ze.

Niet onopgemerkt

Alle acties op de Kop van Goeree blijven niet onopgemerkt. De jaarlijkse Boerderijfair is een topper, maar er zijn talrijke andere acties Zoals ook in december de Smokkelaars-wandelroute. Dat levert gelden op. Dit keer 520 euro. Omdat de Ouddorpse wielerclub de locatie Old Smuggler als clubhuis beschouwt en de leden onderling hechte banden met elkaar onderhouden, daarbij lief en leed delen, is het niet verwonderlijk dat de SMA- en CF-acties worden gekoesterd. Eén van de leden, ondernemer Pieter Willem v.d. Knaap van Douglas Houthandel aan de Koolweg in Ouddorp, gaf aan het ingezamelde bedrag van 520 euro graag te willen verdubbelen. "Je leeft met elkaar mee, persoonlijk en als rennersgroep. En als bedrijf mag je best ook iets voor beide goede doelen (in dit geval SMA- en CF-onderzoek) weggeven", zegt Pieter Willem.

Op prijs gesteld

De 520 euro extra zijn in twee cheques van elk 260 euro opgedeeld. Vriend en ook enthousiast renner Eric Hamann (visserijsector), die een dochter heeft die lijdt aan de taaislijmziekte, mocht een cheque in ontvangst nemen en Jasmijn Tanis de andere. De geste van Douglas Houthandel werd zeer op prijs gesteld. Het tekent ook de goede onderlinge sfeer binnen de Ouddorpse Wielerclub. De renners maken wekelijks een tocht van ongeveer 80 km over de Kop van Goeree tot aan Westerschouwen/Haamstede. Zaterdagmiddag was het met de overhandiging van de beide cheques een speciaal moment. "Het geld is direct al overgemaakt," vertelt Krijnie Tanis afsluitend. Old Smuggler-eigenaar Flip Otte was in zijn locatie niet alleen de gastheer. Hij zorgde als coördinator er ook voor dat deze onderlinge actie succesvol tot stand kwam.