Eeneiig

Mijn vader, geboren en getogen in Ouddorp, vertelde ooit met smaak een anekdote over Ouddorpse tweelingbroers op leeftijd, van wie er een onverwacht overleed. Een wat minder begaafd dorpsfiguur kwam een paar dagen, nadat de aanspreker zijn werk had gedaan, de overgebleven broer tegen en sprak toen de onvergetelijke woorden: "Tsjoe, bin joe noe dôôd of je broer?"

Genetisch gezien, blijkt het wonderbaarlijker te zijn dat eeneiige tweelingen toch van elkaar verschillen dan dat ze identiek zijn, las ik pas in een krantenartikel.

Nou, volgens mij werd dat gelogenstraft door een tweeling die ik jaren geleden in de klas had. Twee druppels water verschillen volgens mij nog meer van elkaar dan deze eeneiige zussen: identiek gekleed, identiek kapsel, identieke motoriek, identiek stemgeluid, identieke interesses. Als ik me niet vergis, zijn beiden later de verpleging ingegaan en in hetzelfde ziekenhuis gaan werken. Patiënten zullen zich verbaasd hebben over die ene onvermoeibare zuster, die 24/7 in touw leek te zijn.

Bij hun mavodiploma-uitreiking werd ik aangesproken door hun vader, die met pretoogjes mij vertelde dat dochter G. niet deel had genomen aan het mondelinge boekententamen Nederlands, maar dat J. tweemaal op was geweest. Daar er toch altijd wat subjectieve factoren bij de beoordeling van zo'n tentamen spelen, vroeg ik zo neutraal mogelijk wat het behaalde resultaat was. Voor beide tentamens een zeven! Gelukkig een eeneiige beoordeling.