Hollandse stamppotten tijdens tweede internationale maaltijd

DIRKSLAND – Na het succes van de eerste internationale maaltijd in de Victoriahal te Dirksland, in september 2018, staat nu een tweede editie van deze culinaire ontmoeting op stapel. Vluchtelingen c.q. statushouders op Goeree-Overflakkee kunnen op woensdag 20 maart weer aan tafel met Dirkslanders en andere Flakkeeënaren.

Door: Kees van Rixoort

De maaltijd in september trok ongeveer tweehonderd mensen. Een volle zaal in de Victoriahal. "De bedoeling was om tijdens het eten met elkaar in gesprek te gaan, elkaar te leren kennen, en om zich daardoor meer thuis te voelen. De maaltijd was bijzonder geslaagd, het eten was lekker, de sfeer was prima en er zijn goede contacten ontstaan", aldus Joop van Son, namens Mi Mekaore en Stichting Verenigd In Kracht (SVIK) medeorganisator van de internationale maaltijd. Ook nauw betrokken bij het initiatief zijn Vluchtelingenwerk Nederland en Café-avonden De Oude Bieb. Daarnaast speelt De Geldershof een rol.
Meteen klonk al het geluid dat het niet bij één maaltijd zou moeten blijven. Daar is naar geluisterd. Een halfjaar later staat internationale maaltijd nummer twee op het programma.
De setting is nu iets anders. In september stonden er maaltijden uit het Midden-Oosten op tafel, voortreffelijk bereid door Hussam Karkas en zijn vrouw, nu zijn het diverse Hollandse stamppotten. Karkas heeft aangegeven graag weer te willen koken.
De organisatoren verwachten op 20 maart meer mensen aan tafel. Een verdubbeling van de tweehonderd bezoekers in september ligt in de lijn der verwachting. Een verwachting die wordt gevoed door het grote aantal eters dat de kerstmaaltijd trok, een initiatief van de SVIK en de hervormde kerk in Dirksland: vierhonderd. Daarnaast heeft het fenomeen internationale maaltijd nu bredere bekendheid dan in september vorig jaar.
De maaltijd op 20 maart begint om 18.00 uur. Inloop 17.30 uur. Aanmelden kan via info@svik.nl, inloophuisoudebieb@gmail.com of door een briefje in te leveren bij de Victoriahal of de Oude Bieb.