Jumbo Sperling Ouddorp investeert in stevige band met de samenleving

OUDDORP - Een jaarlijkse omzetgroei van 3,5 tot 4,5 procent. Een team met 115 medewerkers (in de zomerperiode oplopend naar rond 140). E-commerce (boodschappen bestellen via internet). Thuisbezorgsysteem en een Pick Up Point voor het zelf afhalen van de bestelling. Dit binnenkort in een eigen ruimte buiten de gewone winkelstromen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarvoor een SSK-keurmerk in de wacht is gesleept. Duurzame investering in koelinstallaties met warmteterugwinning en dit jaar ook nog het plaatsen van 248 zonnepanelen op het dak van de supermarkt. Voeg daaraan toe ruime parkeerfaciliteiten en extra ruimte voor stallen van de fiets. Kortom: Jumbo Sperling Ouddorp zet zich als jarige job ruim in de etalage.

Door Jaap Ruizeveld

Het was zaterdag exact 10 jaar geleden dat Coen Sperling in Ouddorp de supermarkt overnam van de heer Van de Hurk. Als ondernemer was hij 5 jaar actief voor C1000, waarna de supermarkt in 2014 werd omgebouwd naar de Jumbo-formule. Met franchise ondernemer Coen Sperling een inkijkje in het succes van deze supermarkt aan het Plein 215 bij één van de twee hoofdentreewegen naar Ouddorps centrum.

Band samenleving

Belangrijke aspecten in de afgelopen periode zijn volgens Sperling economisch gezien de gerealiseerde formulewijziging (in 2014) en de uitbreiding van de supermarkt en de producten. Maar bovenal benadrukt hij de inzet om een binding met de samenleving niet alleen intensief te onderhouden, maar ook verder uit te bouwen. Daar passen acties in zoals recent 'Spek je kas', maar ook het ondersteunen van verenigingen/instellingen. Zo is Jumbo Sperling bijvoorbeeld hoofdsponsor van voetbalvereniging WFB.

Automatisering

Coen Sperling wijst op de vele veranderingen en mogelijkheden die in de afgelopen jaren door automatisering in versneld tempo zijn ingevoerd. "In dat proces blijft onze klantvriendelijkheid hoog in het vaandel. Zelf scannen van de boodschappen kan uiteraard, maar onze medewerkers aan de balie en bij de kassa's helpen onze klanten met evenveel accuratesse en vriendelijkheid bij hun vragen en/of als men de pinpas wil gebruiken of de voorkeur geeft aan contante betaling. Alle interne aanpassingen in de supermarkt zijn nog niet voltooid. Zo komt onze kantine op de verdieping en dat maakt de weg vrij voor de genoemde Pick Up Point ruimte."

Toerisme en recreatie

"Bij het verder ontwikkelen van de supermarkt is ook de onderlinge band met de medewerkers erg belangrijk. Als je met elkaar lijnen kunt uitzetten, schep je meer draagvlak. Je creëert support om er gezamenlijk de schouders onder te zetten". Ten aanzien van de recent gestarte BIZ Ouddorp in het centrumgebied, hoopt Sperling dat deze zich ook daadwerkelijk en concreet tot en met Plein 215 zal uitstrekken. De ondernemer snijdt tenslotte nog een ander aspect aan. Dat heeft te maken met de vele reacties pro en contra over de groei van toerisme en recreatie in Ouddorp. "Het zoeken en vinden van de balans is de opdracht. Enerzijds de aantoonbare constatering dat zonder toerisme en recreatie heel veel voorzieningen niet overeind kunnen blijven. Ondernemingen zouden verdwijnen. Met inbegrip van veel banen verlies. Anderzijds dient er op zorgvuldige wijze beleid te worden gevoerd. Rekening houden met natuur- en landschappelijke waarden. Scherp inzetten op kwaliteitsimpulsen".