Afbeelding
Foto: Picasa

Cassandra van der Wende maakt muurschilderingen in Nieuw Rijsenburgh

SOMMELSDIJK - Sinds enige tijd is Cassandra van der Wende actief als kunstenaar voor een aantal woongroepen in Nieuw Rijsenburgh. Ze heeft het verzoek verkregen om muurschilderingen te maken met onderwerpen die aansluiten bij de belevingswereld van de bewoners. Onlangs voltooide ze haar zevende muurschildering. Het resultaat is heel opvallend.

Tekst: Adri van der Laan | Foto's: privé collectie Atelier Windekind

Cassandra van der Wende uit Sommelsdijk is erg creatief. Ze vertelt dat ze dit eigenlijk heel haar leven al is geweest. Het begon al op de lagere school waar ze veel bezig was met composities, kleuren en vormen. Een tijdje heeft ze deze gaven niet zo ontwikkeld. Maar zo rond haar twintigste heeft ze haar hobby weer opgepakt en in de afgelopen jaren heeft ze zich zó gespecialiseerd dat de liefhebberij is uitgegroeid tot een dagelijkse tijdsbesteding. Een kamer van haar huis heeft ze als atelier ingericht en van daaruit maakte ze haar schilderijen. Veel in opdracht maar ook vrije werken.

Ze werkt niet altijd in haar atelier dat de naam Windekind heeft gekregen. Voor de opdrachten in Nieuw Rijsenburgh werkt ze ter plaatse. "Men heeft mij gevraagd om wanden van woongroepen te beschilderen met herkenbare afbeeldingen die aansluiten bij de belevingswereld van de bewoners". En dan gaat het vooral over vroeger tijden toen de bewoners nog volop actief waren binnen gezin en maatschappij. Ze heeft al een aantal wanden van woongroepen beschilderd en heeft hierop veel leuke positieve reacties ontvangen. "Ik probeer deze wanden zo levensecht mogelijk te beschilderen en in mijn werk probeer ik een soort 3d-effect te krijgen. En deze zijn soms zo levensecht dat bewoners proberen om een bezem die ik heb geschilderd van de muur te pakken".

Bij het vervaardigen van de muurschilderingen gaat ze nauwkeurig te werk want omdat er direct op de muur geschilderd wordt, mogen er geen grote fouten gemaakt worden. Thuis maakt ze daarom schetsen op sheets die nauw op elkaar aansluiten. De sheets worden vervolgens in de woongroep via een overheadprojector op de muur geprojecteerd. Daarna wordt de afbeelding op de muur door Cassandra met potlood op de muur aangebracht. "Het kan wel uit de losse hand, maar via de overheadprojector kun je wat nauwkeuriger werken". Dit scheelt tegelijk tijd zodat een muurschildering betaalbaar blijft. Daarna begint het schilderwerk waarbij ze al schilderend de schets tot leven brengt door zoveel mogelijk te 'spelen' met kleur, compositie en schaduwen.

Opdrachten

De laatste tijd krijgt Cassandra steeds meer opdrachten van particulieren; Mensen die ook een muurschildering willen in bijvoorbeeld de woon- of slaapkamer. Haar muurschilderingen zouden ook passen in bijvoorbeeld wachtkamers van artsen of in kantoorruimtes van bedrijven. Muurschilderingen kunnen niet op alle ondergronden worden aangebracht. Zo gaat het op gewoon of afwasbaar behang niet lukken. Wel op glasvezelbehang, maar het beste komende muurschilderingen natuurlijk uit strakke geverfde wanden. Raamschilderingen zijn ook mogelijk.

Workshops

Naast de muurschilderingen maakt Cassandra ook schilderijen. Dit meestal in opdracht naar aanleiding van foto's waarvan men de afbeelding graag door mensen op een schilderij zien vastgelegd.
Cassandra geeft regelmatig workshops schilderen aan groepen. Het blijkt dat vooral ook jongeren dit heel interessant vinden. Een workshop voor kinderen is ook mogelijk, bijvoorbeeld tijdens een verjaardagsfeestje. Verder geeft ze teken- en schilderlessen in de ruimte naast de Groen van Prinstererschool in Middelharnis.

Wie meer wil weten over het werk van Cassandra en haar creaties kan terecht op de onlangs vernieuwde website van haar atelier: www.atelierwindekind.nl Hier zijn ook de muurschilderingen te bewonderen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding