Afbeelding
Foto:

De Waterpoortloop geeft er een andere draai aan

Tekst: Adri van der Laan

De Waterpoortloop heeft nog niet zoveel bekendheid in de regio als de Omloop. Volgens Ton Korteweg komt dit vooral door het jaargetijde waarin deze tocht wordt gehouden. "De Waterpoortloop gaat voor een deel niet over gebaande wegen en in het vroege voorjaar kan het wel eens bar en boos zijn, zoals vorig jaar, want je loopt letterlijk en figuurlijk op de vlakte".

In vergelijking met vorige jaren zijn er voor de editie van dit jaar enkele veranderingen doorgevoerd. Ton legt uit dat er nu ook vier afstanden zijn: 110 km, 80 km, 20 km en 10 km. Maar de 40 km tocht van vorig jaar heeft plaatsgemaakt voor de nieuw ingevoerde 10 km afstand. De organisatie heeft afgezien van de 40 km tocht, omdat daar relatief weinig wandelaars aan deelnamen. "De echte langeafstandlopers kiezen voor de 110 en 80 km meter". De 20 km trok vorig jaar ongeveer 150 deelnemers en men hoopt dat door toevoeging van de 10 km er ook meer jongere lopers aan deze tocht zullen deelnemen.

Andersom

Een andere opvallende verandering is de route van de twee langste afstanden. Voor de deelnemers aan de 110 km tocht en die van de 80 km tocht geldt dat de route nu 'andersom' loopt dan in vorige jaren. Na de start in Ooltgensplaat zal de route van de tocht nu 'linksom' worden uitgezet. Dus van Ooltgensplaat via Oude-Tonge, de Philipsdam, Tholen en Brabant en weer terug naar Ooltgensplaat. Men heeft hier voor gekozen naar aanleiding van reacties van de deelnemers. "Nu komen de vestingwerken waar omheen de tocht traditiegetrouw rondom is uitgezet beter tot hun recht". Organisatorisch betekende dit nogal wat meer werk, want alle doorkomsttijden zijn nu ook veranderd. Ook veranderd is de starttijd van de Kennedyloop (80 km): om 24.00 uur precies.

Wie de inschrijvingen voor de twee langste tochten bekijkt op www.waterpoortloop.nl komt relatief weinig 'eilanders' tegen. Korteweg zou dan ook graag meer mensen van Goeree-Overflakkee op vooral de langste afstanden zien. Hij is zelf een fervent langeafstandswandelaar en doet aan verschillende tochten in den lande mee. Het is zijn ervaring dat ook landelijk de belangstelling voor lange tochten daalt. Daar staat tegenover dat de belangstelling juist ook bij jongeren voor de kortere afstand toeneemt en hij hoopt dan ook dat het organiseren van een wandeltocht over een kortere afstand meer mensen kan overhalen om later ook aan de langere tochten te gaan deelnemen.

't Centrum

De start en finish van de Waterpoortloop is in mfc 't Centrum aan de Weesmolenstraat in Ooltgensplaat. We vroegen Ton Korteweg of het in de bedoeling ligt om in de toekomst 't Fort als start- en finishplaats te gaan gebruiken. Dit als 't Fort is gerestaureerd. "Dit ligt voorlopig niet in de bedoeling, want 't Centrum als start- en finishplaats is een prachtige gelegenheid, waar we ieder jaar met veel enthousiasme ontvangen worden en daar zijn we heel blij mee. Ook zijn de sanitaire voorzieningen daar heel goed en dat waarderen de wandelaars natuurlijk. Voorlopig blijven we dus in 't Centrum. Het fort is wel in de route van de 10 en 20 km opgenomen."

De organisatie wordt ook dit jaar weer enorm geholpen door de verschillende sponsoren en de medewerking van de overheden, zoals de gemeente Goeree-Overflakkee. Deze steun is voor een evenement dat voornamelijk door vrijwilligers wordt georganiseerd, onontbeerlijk.

In kader bij artikel:

Informatie:

Datum: De Waterpoortloop wordt gehouden op vrijdag 8 en zaterdag 9 maart 2019.

Afstanden: 110, 80, 20 en 10 km.

Start en finish: Multi-Functioneel Centrum, Weesmolenstraat 12, 3257 XM Ooltgensplaat.

Afhalen startnummers 110 en 80 km; 110 km vrijdagavond tussen 20.30 en 21.45 uur;

80 km vrijdagavond na vertrek van 110 kilometer lopers, 22.00 uur;

Starttijd 110 km: vrijdag 8 maart 2019 om 22.00 uur precies.

Starttijd 80 km (Let op! Tijd is aangepast!): vrijdag 8 maart 2019 om 24.00 uur precies.

Finish: Aankomst zaterdag 9 maart uiterlijk 19.30 uur voor de 80 km; voor de 110 km 19.30 uur.

Starttijd 20 en 10 km: zaterdagmorgen 9 maart tussen 09.00 en 11.00 uur.

Inschrijven en meer informatie op www.waterpoortloop.nl