Gerard en Janneke Quist worden voor hun verdiensten voor Speeltuin De Flipjes in het zonnetje gezet.
Gerard en Janneke Quist worden voor hun verdiensten voor Speeltuin De Flipjes in het zonnetje gezet. Foto:

Jubileumjaar voor Speeltuin De Flipjes

OUDDORP - Speeltuin De Flipjes in Ouddorp heeft zich een niet meer weg te denken plaats verworven in de regio. Van heinde en verre komt men van voor- tot najaar – soms met bussen vol – richting Ouddorp om in De Flipjes een dagje te vertoeven. Dit jaar is een jubileumjaar, want de speeltuin in de Ouddorpse duinen bestaat 65 jaar en dat mag uniek genoemd worden.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Tijdens de ledenvergadering van De Flipjes bij Hotel Akershoek werd vorige week stil gestaan bij het feit dat Gerard Quist al dertig jaar voorzitter is van de speeltuinvereniging. Secretaris Nella Meijer sprak hem toe. Zij bedankte Gerard voor het vele werk dat hij in de afgelopen dertig jaar voor De Flipjes heeft verricht. In het seizoen is het gebruikelijk dat Gerard en zijn vrouw Janneke een aantal uren per dag in de speeltuin zijn te vinden. Gerard zorgt naast zijn bestuurlijk werk voor de vereniging ook voor het onderhoud van de speeltuin en daar gaat heel veel tijd in zitten. Zijn vrouw Janneke zorgt er iedere dag voor dat het sanitair weer schoon en fris is. Gerard werd een cadeaubon overhandigd en voor het 'soppen' werd Janneke met een bloemetje bedankt.
Ondanks dat Gerard niet zo lang stil wilde staan bij zijn jubileum, genoot hij toch van deze blijken van waardering.
Hij vertelt dat hij dertig jaar geleden 'er eigenlijk zomaar was ingerold'. Hij zat in het bestuur van de Postduivenvereniging De Trekvogels en iemand uit dat bestuur gaf aan dat men nog een bestuurslid zocht bij De Flipjes. Hij stemde schoorvoetend toe, zonder dat hij wist welke functie hij zo krijgen. Het bleek het voorzitterschap te zijn… Het bleef voor hem niet alleen maar bij het leiden van vergaderingen. Veel klusjes heeft hij eigenhandig opgepakt, want om ieder jaar door de keuring heen te komen moesten – vooral de laatste jaren – de speeltoestellen in goede conditie verkeren. Daarom heeft hij in de afgelopen jaren vele uren doorgebracht in de speeltuin. Hij geeft aan dat hij hierbij veel hulp heeft gehad van zijn voormalige werkgever, de Firma Winkels.

Voortbestaan

Het heeft in de afgelopen jaren er wel eens om gespannen dat De Flipjes kon blijven voortbestaan. Omdat de eisen heel hoog zijn voor dergelijke speelgelegenheden, moest er veel geïnvesteerd worden in de toestellen. Verder is er ook wel eens geklaagd door omwonenden, die vooral veel overlast bleken te hebben van de geparkeerde auto's. Hier komt nog bij dat de bezoekers hun auto niet altijd op de juiste manier parkeren. Het ontbreken van parkeergelegenheid baart het bestuur van De Flipjes regelmatig zorgen. Het blijkt dat er geen mogelijkheid is om in de directe omgeving extra parkeerplaatsen aan te leggen. Hier is wel behoefte aan, omdat er bezoekers van het hele eiland naar De Flipjes komen.
De speeltuin is gelegen op grond van de waterleidingmaatschappij. Gerard verzekert dat van zowel deze instantie als Natuurmonumenten alle medewerking wordt verkregen en daar is men bij de Flipjes heel blij mee, want de speeltuin ligt toch midden in een natuurgebied.

Bezoekers

Dat De Flipjes in een behoefte voorziet, blijkt uit de bezoekersaantallen. Twee bestuursleden, Nella Meijer en Petra Westdijk (respectievelijk 1e en 2e secretaris), vertellen dat in 2018 ongeveer 30.000 betalende bezoekers de speeltuin aan hebben gedaan en dat mag toch uniek heten. Veel schoolreisjes van scholen van het eiland doen regelmatig De Flipjes aan en dan blijkt dat veel kinderen – maar ook hun ouders – een 'traditionele' speeltuin heel erg waarderen. Het valt het bestuur op, dat er ook veel bezoekers zijn die afkomstig zijn van de vakantieparken in de buurt. Ondanks dat er op die parken ook speelgelegenheden zijn, blijkt de sfeer van De Flipjes toch een grote aantrekkingskracht te hebben. "Hier komt nog bij dat je voor twee euro een hele dag onder de pannen bent", aldus de bestuursleden.
De toegang voor leden is gratis. Hierbij wordt wel aangetekend dat men alleen lid van de vereniging kan worden als men op de kop van het eiland woont, dus het grondgebied van de voormalige gemeente Goedereede. Dit is afgesproken met de gemeente vlak voor de fusie van de eilandelijke gemeenten. De speeltuin wordt breed gedragen door de Ouddorpse bevolking. Dit is onder andere gebleken in het verleden, toen door allerlei veiligheidseisen veel moest worden geïnvesteerd in nieuwe speeltoestellen. Een aantal acties onder de bevolking hebben er toe geleid dat men de noodzakelijke investeringen kon doen.
Het is niet zo vreemd dat De Flipjes een warm plekje in de harten van veel Ouddorpers inneemt, want '65 jaar De Flipjes' betekent dat meer dan vier generaties met de speeltuin aan de Prins Hendrikweg zijn opgegroeid. Er zijn dus nu kinderen waarvan de grootouders vroeger ook in de speeltuin hebben gespeeld. De speeltuin is oorspronkelijk betaald van geld dat beschikbaar werd gesteld door Zweden. Het land deed deze schenking in het kader van de wederopbouw na de Watersnoodramp.

Naast het vele werk dat Gerard en Janneke Quist voor De Flipjes doen, zijn er nog meer vrijwilligers actief voor De Flipjes. Zo moet er iedere dag toezicht worden gehouden en de entree worden geïnd.

Jubileumdag

Het bestuur van De Flipjes heeft een speciale jubileumcommissie aangesteld. Deze commissie is druk met de voorbereiding voor de jubileumdag, die op zaterdag 24 augustus wordt gehouden. Wat er die dag zal gebeuren is nog geheim, zo verzekeren Nella en Petra. "We kunnen er nog niets over zeggen, maar het zal zeker spectaculair worden".

Voordat het zover is, gaat De Flipjes volgende maand, woensdag 27 maart, weer 'gewoon' open, zoals dat ook in de afgelopen 65 jaar is gebeurd. Het bestuur hoopt ook in 2019 weer veel kinderen – en ouderen – een fijn en veilig dagje uit te kunnen bieden.

Meer info is te vinden op www.speeltuindeflipjes.nl.