Kwartfinales in Zuid-Holland van de Nationale Voorleeswedstrijd

REGIO - Voor)lezen is leuk! Dat bewijzen de 46 Zuid-Hollandse schoolkampioenen in vier regionale kwartfinales van 26e de Nationale Voorleeswedstrijd. De jonge voorlezers, afkomstig uit de groepen 7 en 8 van de basisschool, wonnen al de voorrondes op hun school én een van de 29 lokale voorrondes in Noord-Holland. Van 1 maart tot en met 1 april vinden de kwartfinales plaats, waarin zij opnieuw de strijd aangaan. Zij lezen een fragment voor uit een zelfgekozen boek.
De kwartfinales vinden plaats in de bibliotheken van Rotterdam, Voorburg, Hellevoetsluis en Leiden.

Een jury van deskundigen bepaalt wie van de deelnemers het beste en boeiendst voorleest. De kwartfinales worden gepresenteerd door professionele artiesten die tijdens het juryberaad de voorlezers en de supporters entertainen.

Finales

De kwartfinalisten strijden om een plaats in de provinciale finale op woensdagmiddag 3 april 2019 in Bibliotheek Rotterdam. De voorlezer die hier als beste uit de bus komt, vertegenwoordigt Zuid-Holland tijdens de feestelijke landelijke finale op 22 mei 2019 in Schouwburg Amstelveen. Hun klasgenoten en leerkrachten zijn dan welkom om hen te komen aanmoedigen. De vakkundige jury wacht dus een zware taak om uiteindelijk te bepalen wie van hen zich een jaar lang de Nationale Voorleeskampioen 2019 mag noemen.

Leerprestaties omhoog

De lees- en leerprestaties van kinderen gaan enorm vooruit als kinderen iedere dag 15 minuten lezen. Kinderen die dagelijks 15 minuten lezen, lezen meer dan een miljoen woorden per jaar. Ze vergroten hiermee hun woordenschat, hun kennis van de wereld en hebben een voorsprong bij andere vakken. Kinderen die veel lezen hebben meer kansen in de maatschappij. Zie meer informatie op www.lees15minutenperdag.nl.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een campagne van Stichting Lezen, die samen met de bibliotheken wordt uitgevoerd. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd aan een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie is de vinden op de website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.