De Hervormde Kerk van Sommelsdijk op een archieffoto.
De Hervormde Kerk van Sommelsdijk op een archieffoto. Foto:

Blijde dag voor Hervormd Sommelsdijk

SOMMELSDIJK. Afgelopen zondag werd ds. M.K. de Wilde aan zijn nieuwe gemeente Sommelsdijk verbonden. In de morgendienst werd hij bevestigd door zijn Nijkerkse collega, ds. M. Messemaker. 's Middags preekte hij intree en legde aan het eind van de dienst voor het eerst als eigen predikant in Naam van de Koning der kerk de zegen des Heeren op de gemeente.

Tekst: A.J. Nelis

Ds. Messemaker nam de tekst voor zijn bevestigingspreek uit 1 Corinthe 4, nl. de verzen 1 en 2. Al direct trok hij de aandacht van jong en oud door op een boeiende wijze het werk van een dienaar van Christus te illustreren met een blijde gebeurtenis uit zijn kinderjaren: zijn verjaardag, waarop hij op school mocht trakteren, uitdelen. Zo mogen dominees ook doorgeefjongens zijn. Met grote aandacht werd er door de in grote getale opgekomen gemeente en genodigden geluisterd naar de levendig gebrachte verkondiging van het Woord. Plechtig klonk het 'ja, ik van ganser harte' uit de mond van ds. De Wilde als antwoord op de gestelde vragen uit het bevestigingsformulier. Hiermee was hij de nieuwe predikant van Hervormd Sommelsdijk geworden.

Intrede

In de middagdienst preekte ds. De Wilde voor een bomvolle kerk zijn intree n.a.v. MattheĆ¼s 11:28 en 29a. Ook maakte hij gebruik van een sprekend voorbeeld ter illustratie van de bereidheid van Christus om verlorenen te redden. Iemand die dreigde te verdrinken, maar gered werd door een man, die hem uit het water haalde. Oud en jong werden aangesproken en aangespoord om zich te laten zaligen door Jezus Christus. Na afloop van de prediking werd ds. De Wilde toegesproken door ds. J. de Jong, geestelijk verzorger van Nieuw Rijsenburgh, die als consulent sprak namens de Classis en de werkgemeenschap van predikanten. Vervolgens riep wethouder B.J. Bruggeman namens de gemeente Goeree-Overflakkee ds. De Wilde een hartelijk welkom toe. Als laatste sprak ouderling Buskop namens kerkenraad en gemeente de nieuwe predikant toe. Hij memoreerde hierbij hoe het beroep tot stand was gekomen en gewaagde van de blijdschap toen het bericht kwam dat ds. De Wilde het beroep naar Sommelsdijk mocht aannemen. Hij riep de dominee op te prediken: de drie stukken, de twee wegen en de Ene Naam. Ook mevrouw De Wilde en de kinderen werden hartelijk verwelkomd. Hierna zong de gemeente hun nieuwe predikant toe Psalm 25 vers 6. Na een persoonlijk dankwoord beĆ«indigde ds. De Wilde deze bijzondere dienst met de zegenbede.

In de krant van vrijdag 1 februari is een interview gepubliceerd met de nieuwe dominee van Hervormd Sommelsdijk.