Erfgoedlijn gaat nog meer koersen op kwaliteit

MIDDELHARNIS – Het cultureel erfgoed op Goeree-Overflakkee is meer in the picture gekomen. Dankzij veel geld vanuit de provincie Zuid-Holland en onder andere de gemeente en de VVV én de inzet van tal van stichtingen, verenigingen en andere organisatie die zich met het erfgoed bezighouden, zijn er via de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee klinkende resultaten geboekt én staat er nog het nodige in de steigers. Maar het kan nog beter.

Door Kees van Rixoort

Dat was kort samengevat de conclusie die woensdag 30 januari te trekken was na een bijeenkomst van de Erfgoedtafel. De aan de tafel verzamelde betrokkenen noemden positieve punten als het inundatieproject Verdrinkend Land, de aandacht voor Fort Prins Frederik, de Ceres en de havenkanalen, het Erfgoedmagazine en de samenwerking. Bij elkaar zijn er negentig projecten gerealiseerd en in voorbereiding – het is nogal wat.
Punten van verbetering kwamen ook naar voren. Zoals: het uitventen van het erfgoed buiten Goeree-Overflakkee, meer aandacht voor het landschap en het immateriële erfgoed, het betrekken van jongere generaties en de link naar het onderwijs. De Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht vond het minder geslaagd dat de focus is gericht op beleven en het nabouwen van verdwenen erfgoed, terwijl bestaand erfgoed verdwijnt onder de sloophamer. "Eerst iets slopen en tien jaar later weer namaken, dat is jammer."

Beleefbaarheid

Maar de stichting vond in ieder geval wethouder en Erfgoedtafelvoorzitter Daan Markwat niet aan haar zijde. "Er is veel beleefbaar erfgoed tot stand gekomen en daar mogen we trots op zijn. Het is belangrijk dat we de middelen zo inzetten dat ze voor een breed publiek beschikbaar komen en beleefbaar zijn. Beleefbaarheid moet voorop staan."
Wat wel beter kan, is de voorbereiding, de inschatting van de kosten en de planning van projecten, evenals de samenwerking en duidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor de voortgang. "Dan krijgen we nog betere resultaten", aldus de voorzitter, die daarbij aanhaalde dat dit ook nodig is omdat erfgoed een rol gaat spelen in de nieuwe omgevingswet. "We moeten het erfgoedgeld zo optimaal en efficiënt mogelijk inzetten."
Dat kan door het proces beter in te richten en te koersen op kwaliteit, door het erfgoed meer in samenhang te bekijken (de blik van omhoog) en ruimtelijke vernieuwing te omarmen als mogelijk erfgoed van de toekomst (de blik vooruit). De aanwezigen werkten dit uit in voorstellen, die hierna aan concreetheid moeten winnen door verdere uitdieping.
Een mooie oogst, was het oordeel na afloop. Of, zoals Daan Markwat zei: "Een goede aftrap voor de stappen die we gaan zetten met elkaar."