Strijd aan met laaggeletterdheid

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op verzoek van de CU-fractie was donderdagavond in de gemeenteraad de brief van het college geagendeerd over bibliotheekvoorziening 2019-2022, bibliotheek op school en Digitaalhuis. Deze fractie en de PvdA vroegen zich af waarom er gesproken wordt over een pilot terwijl in diverse gemeenten al goede invulling aan het project wordt gegeven.

Door Jaap Ruizeveld

Wat wordt er nu onderzocht? Hoe wordt de connectie met het onderwijs gemaakt? Wethouder Bruggeman gaf aan dat er in maart een voorstel aan de raad volgt. Dat er in de pilot aan de slag wordt gegaan op een drietal basisscholen en dat tot deze insteek is gekozen mede om financiële reden. Neem dan een bedrag op in de Kadernota, was een raadssuggestie.

Kort voor het zomerreces 2018 diende de PvdA met unanieme raadsteun een motie in waarin werd gevraagd mogelijkheden te onderzoeken om laaggeletterdheid als gemeente actief te bestrijden en hierbij een relatie te leggen met het onderwijsveld en het bibliotheekwerk. De motie paste mooi in de fase dat ambtelijk overleg werd gevoerd met de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta over de oprichting van een Digitaalhuis. Zoals eerder gemeld, is de behoefte hieraan ontstaan uit de activiteiten die al vanaf 2015 in gezamenlijkheid georganiseerd worden met de Bibliotheek vanuit de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) om laaggeletterdheid onder volwassenen te bestrijden. Ook de Bibliotheek op School is een onderwerp waarover met de Bibliotheek eerder is gesproken om laaggeletterdheid bij kinderen in het basisonderwijs tegen te gaan. Ambtelijk zijn deze onderdelen uitgewerkt. Het college stemt in met de oprichting van het Digitaalhuis.