Toelichting van college op handhavingsaanpak

GOEREE-OVERFLAKKEE – Naar aanleiding van vragen van de fractie EVV (Van der Meer) over de verhouding tussen het handhavend optreden op Fort Prins Frederik en de tijdelijke stop in het opsporen van permanente bewoning, heeft het college een toelichtende raadsbrief verstuurd.

Door Jaap Ruizeveld

Daarbij wordt ook ingegaan op opmerkingen van het raadslid dat permanente bewoners op het Fort zouden worden benadeeld omdat zij - in tegenstelling tot anderen - geen coulancevergoeding krijgen. Ook vond EVV het moreel te bezien om permanente bewoners op de recreatief te bestemmen delen van het Fort een persoonsgebonden gedoogbeschikking te geven.
Het college neemt de suggestie van de fractie EVV om op het Fort gedoogbeschikkingen te verlenen niet over. Er wordt met elke individuele betrokkene een gesprek gevoerd en gezocht naar een voor hem/haar passende oplossing. Er zijn geen juridische belemmeringen voor handhaving. Het college heeft hiertoe de bevoegdheid. Verwezen wordt naar de raadsvergadering van december 2018. Portefeuillehouder Markwat gaf toen aan dat het college had besloten de proactieve opsporing van gevallen van permanente bewoning op te schorten. Dat betreft de permanente bewoning van de recreatiewoningen. Als motief voor de opschorting noemde hij het voorkomen dat er veel energie gestopt wordt in activiteiten op locaties waar de raad later wellicht andere beslissingen over neemt en dat er dan onomkeerbare stappen worden gezet. In geval van veiligheid of als er handhavingsverzoeken binnenkomen, zal de gemeente overigens optreden.