Afbeelding
Foto:


Meer ruimte, warmte en sfeer

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Met dankbaarheid toont Piet den Hertog, directeur van De Mèkkerstee, het resultaat van de verbouwing van de winkel. Ruim een week geleden werd op de vroege zaterdagochtend de winkel geopend door één van de werkneemsters. Hiermee kwam een eind aan een korte heftige periode van verbouwen en improviseren (want de winkel - tijdelijk in het restaurant - bleef open).
Volgens Piet den Hertog was de verbouwing hard nodig, omdat de winkel niet helemaal berekend was op het steeds maar toenemende aantal klanten. Doordat er in Ouddorp steeds meer recreatiebedrijven komen die jaarrond open zijn, is het op de Mèkkerstee ook het hele jaar door druk. "Alleen de maand november is de minst drukke maand". Terwijl de bezoekers aan de geitenboerderij de knuffelhoek bezoeken om kennis te maken met de pasgeboren geitjes - want het is lammertijd -, werd er de afgelopen weken keihard gewerkt om de verbouw van de winkel op tijd te voltooien. En het is gelukt, verzekert Piet. Volgens hem is dit vooral te danken aan de goede samenwerking tussen de mensen van de winkel en de aannemers. Het ontwerp voor de nieuwe inrichting is in nauw overleg door de mensen van de Mèkkerstee en de vakmensen ontstaan.

Metamorfose

Wie het resultaat overziet, kan alleen maar vaststellen dat de winkel een grote metamorfose heeft ondergaan. Het meest valt op dat de winkel groter is geworden. Men heeft de ruimte met ongeveer een derde uitgebreid. Deze vergroting was vooral nodig omdat men meer ruimte wilde om de 'kernactiviteit' van de Mèkkerstee, het assortiment kazen, op een ruime manier te kunnen presenteren. De verschillende soorten kazen zijn nu op een sfeervolle manier gepresenteerd. "We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk sfeer en warmte in de winkel te creëren. Dit hebben we gedaan door de inrichting en de verlichting aan te passen".

Transparantie

De artikelen in de winkel worden op een overzichtelijke manier geëtaleerd en dit past bij de transparantie van het bedrijf, geeft Piet aan. "De bezoekers aan het bedrijf zijn deze transparantie gewend, men kan zien hoe de kaas en het ijs bereid wordt, maar ook hoe het dagelijks leven op de geitenboerderij is en dat is de kracht van de Mèkkerstee".
Naast de biologische geitenkaas, traditionele koekaas, Jerseykoekaas en schapenkaas is ook het assortiment noten uitgebreid, want ook hier blijkt bij de moderne consument - en recreant - veel vraag naar te zijn. Verder zijn er veel streekproducten en cadeauartikelen, zoals jam en sappen.
Piet vertelt dat men in de toekomst het assortiment nog verder uit wil breiden met 'natte zuivel' zoals vla, yoghurt en melk. Ook onderzoekt men samen met de eilandelijke bierbrouwer Solaes hoe men bijvoorbeeld 'bierkaas' kan maken en bij de Mèkkerstee denkt men ook aan hoe men dit 'eigen bier' namen kan geven met begrippen uit de Ouddorpse omgeving. De ondernemer heeft plannen genoeg en volgens Den Hertog is dat ook nodig, want de smaak van de consument verandert ook. Verder is van invloed dat steeds meer toeristen de recreatiebedrijven in de regio bezoeken. "Het zijn niet alleen maar Nederlanders en Duitsers. We zien de laatste tijd vooral ook een toename van Belgen en Fransen die ook de Mèkkerstee bezoeken".

Parkeerterrein

Door de toeloop van bezoekers van heinde en ver is het soms moeilijk om de auto te parkeren. Daarom liggen er plannen gereed om het parkeerterrein nog voor komende zomer uit te breiden. De speeltuin achter de boerderij is de afgelopen weken ook flink uitgebreid met de komst van een flink aantal nieuwe speeltoestellen, hiermee zal de Mèkkerstee een nog grotere aantrekkingskracht gaan uitoefenen op (groot)ouders met kinderen en steeds verder geschikt worden als gezinsuitje.
Hoewel er in de afgelopen weken al meer dan 400 jonge geitjes zijn geboren, is de lammertijd nog niet voorbij. Piet verwacht dat uiteindelijk over een week of zes er 700 á 800 lammetjes zullen zijn geboren. Dat is natuurlijk een grote publiekstrekker voor veel mensen met kinderen van het eiland en ver daarbuiten. Vooral straks in de voorjaarsvakantie. Ongetwijfeld zal men dan ook de vernieuwde winkel bezoeken, waar het tijdens de openingsweek heel druk is geweest. En het winkelpersoneel heeft al veel complimenten gehad over de sfeervol ingerichte verkoopruimte.
De verbouw van de winkel is voornamelijk gerealiseerd door aannemers uit Ouddorp, zoals Bouwbedrijf Van der Klooster, Timmerbedrijf Adrie Hoek en timmerman Krijn Sperling met hun ingehuurde medewerkers en Van Alphen Totaaltechniek uit Dirksland. Den Hertog is heel tevreden over het resultaat en de goede samenwerking, waardoor alles op tijd kon worden opgeleverd.

Zie ook www.demekkerstee.nl

Afbeelding