Tijd nodig voor zorgvuldige aanloop naar besluiten over recreatieve ontwikkelingen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Hoogst waarschijnlijk zal donderdagavond bij het vaststellen van de vergaderagenda in de gemeenteraad worden besloten de onderwerpen Ontwikkelkader Verblijfsrecreatie en Plan van aanpak recreatie-initiatieven Ouddorp, aangegeven voor oordeelvormend debat, niet te behandelen. Deze conclusie moet getrokken worden aan het eind van de informatieve raad afgelopen donderdag.

Door Jaap Ruizeveld

Het aantal nog openstaande vragen, de roep om meer tijd voor terugkoppeling naar betrokken groepen om draagvlak te creƫren was dermate groot dat het door mevrouw Keijzer (CDA) gesuggereerde idee om nog eens goed naar een gerichte behandeltermijn te kijken ook bij voorzitter Van Dam (SGP) - in overweging al eerder - opgeld deed. Voorafgaand aan die constatering hadden ook de andere fracties al duidelijk aangegeven meer tijd voor overleg gewenst en zinvol te vinden. Ook al werd de informatiebijeenkomst een beetje gezien als beeldvormende fase.

Flinke impact

Beide dossiers hebben een flinke impact op de samenleving. Het moet voor een ieder duidelijk zijn wat men op onderdelen wenst te besluiten. Inwegend dat bestaande procedures buiten het Ontwikkelkader vallen. Een masterplan ontwikkeling recreatie rond Ouddorp. Geen bebouwing op strand, wel aan de zijde van het Grevelingenmeer. Tenminste als Staatsbosbeheer niet dwars ligt. Handhaven recreatieve kwaliteit. Het zoeken naar een balans tussen recreatieve aspecten oost en west op het eiland. Geen nieuwe stacaravanparken en jachthavens meer. Brouwersdam en Stellendam vallen niet onder de duiding Kop van het eiland. Draagvlak voor ontwikkeling 22 projecten. Nieuwe initiatieven (o.a. hotelfaciliteit) moeten mogelijk zijn. Herstructurering is nodig. Paal en perk stellen aan wildgroei Bed & Breakfastvoorzieningen. Camperlocatie 100 plaatsen Kabbelaarsbank. Bij meer faciliteiten ligt verhoging van de toeristenbelasting voor de hand.

Zorgvuldigheid

Een zeer beperkt aantal aspecten is hier genoemd. Met duurzaamheid in het vaandel, kijkend naar zorgvuldigheid bij invulling en het toch mogelijk maken van initiatieven, dient de overheid open en helder te zijn voor burger / ondernemer / recreant. Precies benoemen waar het over gaat. Een vereiste nu er belangrijke stappen genomen moeten worden. Dat vereist inzicht op alle details bij de komende uitvoeringen. Het kan alleen met overleg en met draagvlak in de eilandelijke samenleving. Opnieuw kijkend naar de verhouding bewoners / ondernemers en recreant staat de gemeenteraad voor een invulling die moed en durf vraagt bij het nemen van beslissingen. Dat vergt in genoemde zorgvuldigheid wellicht extra tijd.