Afbeelding
Foto:

Uit overtuiging kinderen helpen in Zuid-Afrika

NIEUWE-TONGE – In Zuid-Afrika is er een grote problematiek met betrekking tot HIV en aids. Verschillende (christelijke) hulporganisaties proberen hier werk te verrichten en mensen terzijde te staan. Een van de projecten is Rehoboth Children Village, een apart dorp waar zo'n 90 kinderen begeleid worden. Marc (34) en Joanne (32) Melissant gaan hierbij helpen.

Door Erwin Guijt

"De kinderen zijn vaak wees of verstoten door hun familie. In het dorp wordt geprobeerd een gezinssituatie te creëren met verschillende pleegmoeders die de kinderen verzorgen. Daarnaast wordt er les gegeven op een schooltje en is er een kliniek. Zeker omdat de weerstand van de kinderen laag is hebben zij belang bij een goede verzorging en medicatie.'' Via de kerk raakte het echtpaar betrokken bij dit project. Joanne heeft een medische achtergrond en zal voornamelijk aan de slag gaan in de kliniek, terwijl Marc als 'werkiesman' (Zuid-Afrikaans voor klusjesman) actief is. Daarnaast helpen beiden met het organiseren van activiteiten voor de kinderen.

Loopfietsen

"Het project legt een goede basis voor de kleintjes. Als ze wat ouder zijn gaan ze aan de buitenkant van het dorp wonen, waarbij ze op zoek gaan naar een baan en zo hopelijk hun leven verder kunnen opbouwen.'' Dat helpen van de kinderen is het doel voor het echtpaar Melissant. Hiervoor gaan ze drie maanden werken in het dorp, wat in het oosten van Zuid-Afrika bij de kust ligt. In maart hopen ze te vertrekken. Over de taal (de voertaal is Engels) maken ze zich geen zorgen. Om alvast te oefenen zijn ze begonnen om uit de Engelse Bijbel te lezen. Voor Marc is het de eerste keer dat hij zo'n reis maakt, Joanne heeft in Haïti al eerder dit werk gedaan.

Het virus is van haar overgewaaid naar Marc. "We willen allebei graag anderen helpen en bijdragen aan het leven van de ander. Je komt daar niet voor jezelf en het is geen vakantiereis, maar je wilt echt wat betekenen.'' Naarmate meer mensen over de reisplannen te weten kwamen, nam ook de belangstelling voor het project toe. Het echtpaar kreeg verschillende vragen van mensen die graag iets zouden doneren of anderszins hun hulp aanboden. En als mensen uit zichzelf aanbieden om bij te dragen, zou het zonde zijn als daar niets mee gebeurd, zeker omdat bepaalde goederen (met name medicijnen en loopfietsen) hard nodig zijn.

Sponsorloop

Dus organiseerde het echtpaar een sponsorloop. Dat rondje hardlopen door de polder van Dirksland wordt gehouden op 9 februari. Om 10.30 uur klinkt het startschot bij Auto Bakker Dirksland, aan Nijverheidsweg 2. De inschrijfkosten zijn 10 euro – geld dat niet naar de familie Melissant gaat, maar echt naar de kinderen zelf. De renners kunnen kiezen tussen een afstand van 5 of 9 kilometer. Inschrijven kan via runforsa@gmail.com. Momenteel zijn er al 40 aanmeldingen, dus het ziet ernaar uit dat het een succesvolle activiteit gaat worden. Al zijn meer deelnemers natuurlijk nog van harte welkom!

Marc en Joanne hopen ook een blog bij te houden van hun ervaringen: joannemarcZA.blogspot.com