Afbeelding
Foto:

Brandweerkazerne bouwen op huidige locatie in Ouddorp

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het college van b. en w. gaat verder met de ontwikkeling van een nieuwe brandweerkazerne op de huidige locatie aan de Hofdijksweg in Ouddorp. Dit meldt het dagelijks bestuur in een informatieve brief, met diverse toelichtende bijlagen, aan de gemeenteraad.

Door Jaap Ruizeveld

Het is gelijk een antwoord op een raadsmotie ingediend in september 2018, waarin door indiener de fractie Eiland van Vrijheid (EVV) werd opgeroepen niet alleen te kijken of een andere locatie - aan de Oosterweg - haalbaar zou kunnen zijn, maar ook om een gedegen studie te verrichten naar andere vestigingsmogelijkheden.
In de studie (Plan van Aanpak brandweerkazerne Ouddorp) worden de verschillende onderzochte opties - ruimtelijk en op verkeerskundige effecten - toegelicht. Naar aanleiding van de resultaten van deze studie, meent het college dat herhuisvesting van de brandweerkazerne op de huidige locatie aan de Hofdijksweg de beste optie is. Initiatiefnemer VRR (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond) heeft al eerder de voorkeur uitgesproken voor de huidige locatie voor de bouw van de nieuwe kazerne.

Argumenten                                                                                                                                        

In de raadsbrief geeft het college de argumenten aan die bij haar besluit zijn ingewogen. Een verplaatsing vergt extra financiële inspanningen vanuit de gemeente. Aankoop grond en o.a. aanleg ontsluitingsweg. Extra kosten ingeschat op 1 miljoen euro. Ook is er op dit moment nog onduidelijkheid en is er geen eenduidige integrale visie op de ontwikkeling van de locatie in de kern Ouddorp als er tot verplaatsing zou worden overgegaan. Het levert dan ook huisvestingszorg op voor de op de locatie gevestigde schietverenging 'Raak de Roos'. Naast substantieel hogere investeringen, zal ook de tijdsfase om tot realisatie te komen aanmerkelijk langer zijn. Gelet op de staat van het huidige gebouw is dat niet verantwoord. Tenslotte wordt aangeduid dat uit de studie blijkt dat de verkeersveiligheid op de huidige locatie, met behoud van de kazerne, geoptimaliseerd kan worden. Als de kazerne verplaatst zou worden, komt er een nieuwe ontwikkeling op de huidige locatie Dit geeft ook verkeerskundige effecten.