Oprichting van Digitaalhuis

GOEREE-OVERFLAKKEE – Kort voor het zomerreces 2018 diende de PvdA met unanieme raadsteun een motie in, waarin werd gevraagd mogelijkheden te onderzoeken om laaggeletterdheid als gemeente actief te bestrijden en hierbij een relatie te leggen met het onderwijsveld en het bibliotheekwerk.

Door Jaap Ruizeveld

De motie paste mooi in de fase dat ambtelijk overleg werd gevoerd met de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta over de oprichting van een Digitaalhuis.
De behoefte hieraan is ontstaan uit de activiteiten die al vanaf 2015 in gezamenlijkheid georganiseerd worden met de Bibliotheek vanuit de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) om laaggeletterdheid onder volwassenen te bestrijden. Ook de Bibliotheek op School is een onderwerp waarover met de Bibliotheek eerder is gesproken om laaggeletterdheid bij kinderen in het basisonderwijs tegen gaat. Ambtelijk zijn deze onderdelen uitgewerkt. In een tussentijdse informatiebrief geeft het college aan dat zij heeft ingestemd met de oprichting van het Digitaalhuis. De budgetten zijn daarvoor beschikbaar. Het kan nu tot vervolgstappen leiden. Bij het project de Bibliotheek op School geeft het college er de voorkeur aan dit in pilotvorm te organiseren. Na aanpassing van het ambtelijk voorstel wordt dit document op korte termijn tegelijk met de nieuwe visie voor de bibliotheekvoorziening in de raad behandeld.