V.l.n.r. Ben Musters (dorpsraad), Kaatje Vervloed, Daan van Kempen en Moniek van Munster.
V.l.n.r. Ben Musters (dorpsraad), Kaatje Vervloed, Daan van Kempen en Moniek van Munster. Foto:

'Stilte na de storm' gered en verplaatst naar Ebbe en Vloed

OUDE-TONGE – Kort voor de herdenking van de Watersnoodramp heeft het glaskunstwerk 'Stilte na de storm' een nieuwe plaats gekregen: in woonzorgcentrum Ebbe en Vloed in Oude-Tonge. Dit na een reddingsactie waarbij de dorpsraad, de gemeente, CuraMare en Woongoed GO betrokken waren.

Tekst en foto's: Kees van Rixoort

De reddingsactie was nodig, want het kunstvenster hing in een gebouw dat na de gemeentelijke fusie in 2013 leeg was komen te staan: het gemeentehuis plus bibliotheek te Oude-Tonge. Het glas-in-loodkunstwerk hing in de bibliotheek.
"De jeugd ging ruiten ingooien en slopen. Toen is het initiatief genomen om het kunstwerk weg te laten halen", vertelt Ben Musters, voorzitter van de dorpsraad van Oude-Tonge. Er volgden gesprekken tussen de gemeente, de dorpsraad, CuraMare en Woongoed GO.
De nieuwe bestemming van 'Stilte na de storm' is Ebbe en Vloed, een locatie van zorgorganisatie CuraMare, waarvan woningcorporatie Woongoed GO de verhuurder is. Iedereen was akkoord met de verhuizing van het kunstwerk, inclusief de cliëntenraad. Ebbe en Vloed is een goed gekozen locatie: hier wonen immers aardig wat mensen die de Watersnoodramp van 1953 hebben meegemaakt. Bovendien is in het pand nu de bibliotheek gevestigd. Zo blijft het venster in de nabijheid van de boeken hangen. In Ebbe en Vloed is het bevestigd nabij de ingang. Het is ook van buitenaf goed zichtbaar.
Twee leden van de cliëntenraad, Daan van Kempen en Kaatje Vervloed, onthulden het kunstwerk op dinsdag 22 januari. Dit in bijzijn van vertegenwoordigers van onder meer de dorpsraad en de gemeente en Moniek van Munster, de glaskunstenaar uit Sommelsdijk die 'Stilte na de storm' in 2003 maakte naar aanleiding van de vijftigste herdenking van de Ramp.
"Ik hoorde aangrijpende verhalen, die mij raakten en in mij bleven resoneren. Er was iets met me, ik moest tekenen. Intuïtief ging ik aan de gang en toen ik klaar was en de tekening zag, dacht ik: oh, dat zat me dwars… Na de Ramp hield iedereen zijn mond, men sprak niet over het verdriet, de trauma's, het verlies. Daarom heb ik mijn kunstwerk 'Stilde na de storm' genoemd. Je ziet kolkende golven, een woeste lucht en een zwarte bliksemschicht, omdat een dominee over de straf van God sprak." Toen het kunstwerk klaar was, een jaar of vijftien geleden, schonk Moniek van Munster het aan de gemeente Oostflakkee.

'Stilte na de storm'.