Afbeelding
Foto:

Open repetitieavond Gospelkoor In Touch

'Zingen bij In Touch geeft enorm veel positieve kracht'

GOEREE-OVERFLAKKEE – Meer dan 30 jaar bestaat Gospelkoor In Touch. Door die jaren heen heeft het steeds weer een belangrijke plaats ingenomen onder de eilandelijke koren. Het koor heeft nog veel plannen voor de toekomst, maar is ook op zoek naar nieuwe leden. Donderdagavond is er een open repetitieavond, waarbij een ieder zomaar binnen kan lopen.

Door Adri van der Laan

Als we tijdens een repetitie van Gospelkoor In Touch de Exoduskerk binnenlopen, zijn we getuige van de professionele bezieling van dirigent Ad de Joode en de leden van het koor. In de pauze vertellen de dirigent en enkele koorleden wat hun drive is om te zingen bij In Touch. De leeftijd van de koorleden is heel gevarieerd, maar ze hebben één doel en dat is het bezingen van Gods lof en aan dat doel werken alle koorleden samen en juist die saamhorigheid is de kracht van het koor. Dirigent Ad de Joode legt uit dat er van het zingen bij In Touch enorm veel positieve kracht uit gaat. "Je krijgt er energie van, dat kan ik je beloven", zo verzekert de enthousiaste dirigent. En de koorleden bevestigen dit. "Soms kom je moe en gespannen van je werk of heb je problemen en als je dan bij de repetities aanschuift, valt dat allemaal van je af. Het geeft echt veel energie. Je kunt hier echt de zorgen en spanning van je af zingen". Tijdens de repetitie blijkt dat, hoewel het zingen in het koor ontspannend is, er toch wel hard gewerkt moet worden, maar dat dit ook samenbindend werkt en dat laatste blijkt dan weer in de pauze.

Uniek

Ine Voogd stond ruim dertig jaar geleden aan de wieg van In Touch en zij is altijd met veel plezier lid gebleven van het gospelkoor. Zij vertelt dat het koor van oorsprong is opgericht op initiatief van de Gereformeerde Kerk van Middelharnis. In 1987 vatten jeugdouderlingen van deze kerk het plan op voor het oprichten van een gospelkoor. Het koor was in die tijd uniek, want In Touch (zoals het koor een jaar als naam kreeg en wat 'in contact' betekent) was daarmee het eerste interkerkelijke jongerenkoor op het eiland. Door de jaren heen heeft In Touch verschillende dirigenten gehad. De huidige dirigent Ad de Joode is al lang aan het koor verbonden. Met een kleine onderbreking hanteert hij meer dan twintig jaar het dirigeerstokje en vanwege zijn contacten in de muziekwereld als professioneel musicus (hij geeft les aan verschillende conservatoria), heeft het koor gelegenheid gehad om zelf een cd te maken en op te treden op verschillende plaatsen in het land.
Momenteel geeft het koor één of twee grote concerten per jaar en werkt men regelmatig mee aan kerkdiensten.

Alle leeftijden

Het gospelkoor is in de loop van de tijd uitgegroeid van een jongerenkoor naar een koor van mensen van alle leeftijd. "We hebben momenteel een leuke mix van koorleden. We zijn geen jongerenkoor meer, maar we zijn wel jong van hart", vertelt voorzitter Bettine Admiraal, "Toch zouden we nog wel nieuwe leden kunnen gebruiken". Alle 'stemmen' zijn welkom, maar er is wel grote behoefte aan bassen. "We kunnen direct zes bassen plaatsen", geeft bestuurslid Leon Heij aan.
Tijdens concerten wordt het koor begeleid door een combo. Pieter Verhage is de vaste pianist bij optredens en concerten.


<In kader bij artikel>


Open repetitie

Voor wie 'in contact' wil komen met In Touch om iets van de sfeer te proeven en natuurlijk mee te zingen, heeft het bestuur voor aanstaande donderdag (31 januari) een open repetitieavond georganiseerd, waarbij een ieder van harte welkom is. De avond wordt gehouden in de vaste repetitieplaats, de Exoduskerk, Dorpsweg 97 in Sommelsdijk. De repetitie begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Meer info is te vinden via Facebook, Instagram of info@gospelkoor-intouch.nl. Het koor heeft ook een website: www.gospelkoor-intouch.nl.