Een foto van de beklimming van vorig jaar.
Een foto van de beklimming van vorig jaar. Foto:

Sport for Others
Samen met de Esselink Groep de Mont Ventoux op.

MIDDELHARNIS - Als alles volgens plan verloopt, zal de Esselink Groep ook dit jaar weer een geweldige uitdaging aangaan. Sportieve werknemers van de groep zullen op zaterdag 21 september aan de voet van de Mont Ventoux staan om deze berg op verschillende manieren te beklimmen. Het is niet alleen een sportieve prestatie, maar het einddoel is geld inzamelen voor een goede bestemming. Daarnaast is het natuurlijk ook goed voor het bevorderen van de onderlinge saamhorigheid.

Door Adri van der Laan

De sportieve prestatie van de mensen van de Esselink Groep in september mag ondertussen wel een traditie worden genoemd. Vijf jaar lang was de uitdaging de beklimming van de Galibier in het kader van de actie Loop/Fiets voor een Huis. De Stichting Woord en Daad organiseerde steeds deze actie. Hier deed de Esselink Groep drie keer aan mee. Aanvankelijk ging het om fondsen te verwerven voor huizenbouw in Bangladesh. Na vijf jaar was er echter voldoende geld binnen voor dit project en kwam men met een alternatief. Dit werd gevonden in het evenement 'Sport for Others', dat eveneens werd georganiseerd door Woord en Daad. Vorig jaar is daar voor de eerste keer aan meegedaan. Nu werd niet meer de Galibier beklommen, maar de iets minder hoge Mont Ventoux, 'de Reus van de Provence'.

Verschillende manieren

Teus van Dieren, oud-directeur van de Esselink Groep, vertelt dat de beklimming van de Mont Ventoux vorig jaar heel goed is bevallen en dat velen al weer uitzien naar de beklimming die dit jaar op zaterdag 21 september zal plaatsvinden. Van Dieren legt uit dat de berg op verschillende manieren beklommen kan worden. Dit kan men doen door hardlopen, fietsen, wandelen of zelfs steppen. "Vorig jaar bestond ons team uit 42 deelnemers plus een aantal vrijwilligers en zij brachten 80.000 euro bij elkaar".
Iedereen is ook nu weer welkom om aan het evenement mee te doen. Van Dieren benadrukt dat er ook mensen van buiten de Esselink Groep zich aan kunnen melden, want het gaat er om zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor een hulpverleningsproject. Dit doel is ook dit jaar weer om kindslaven in Haïti aan een goede toekomst te helpen. Het blijkt dat slavernij geen verschijnsel is van een paar honderd jaar geleden. Onderzoek heeft aangetoond dat er nu nog steeds 40 miljoen mensen in slavernij leven. Dat kinderen tot slavernij worden gedwongen heeft meestal als oorzaak, dat ouders niet voor hen kunnen zorgen door armoede. De kinderen worden dan 'verkocht' aan rijkere families in de steden. De ouders geloven dat hun kinderen zo een betere toekomst geboden kan worden. Maar de werkelijkheid is totaal anders. De kinderen worden als slaaf behandeld. Ze krijgen geen onderwijs, ze worden uitgebuit en misbruikt.
Woord en Daad wil aan deze vorm van slavernij een eind maken door ze samen met de Haïtiaanse organisatie Restaveks Freedom te bevrijden uit de slavernij. Men wil ze een veilige plek geven waar ze, met psychische hulp, het verleden achter zich kunnen laten en weer kunnen dromen van een nieuwe, hoopvolle toekomst. Daarom werkt Woord en Daad er ook aan mee dat er voor de jongeren daar voldoende scholing is en banen zijn die aansluiten bij de vraag vanuit de arbeidsmarkt.
Sport for Others is een sponsorevenement en daarom moet iedere deelnemer minimaal € 1.000,- meebrengen naar de Mont Ventoux.

Informatieavond

Bij een informatieavond op donderdagavond 7 februari aanstaande is iedere belangstellende die wellicht mee wil doen hartelijk welkom. Vanzelf zijn dat degenen die al eerder meededen, maar om de gelederen verder te versterken én de opbrengst mogelijk weer hoger te laten zijn dan vorig jaar, zijn anderen uiteraard ook welkom. De avond wordt gehouden in het Multicenter bij Bouwcenter Esselink, Industrieweg 35 te Middelharnis, en begint om 20.00 uur, de inloop is vanaf 19.30 uur. Om organisatorische reden wordt het op prijs gesteld als belangstellenden even laten weten dat ze die avond aanwezig willen zijn. Dat kan door uiterlijk 1 februari een mailtje te sturen naar cvolders@esselink.nl. En wie alvast meer wil weten, kan kijken op website sportforothers.com of bellen naar T.C. van Dieren, telefoon 0187-483537 of 06-51159323.