Henk Redert, Cor van Wijngaarden en wethouder Tea Both in de simulatorzaal. (Foto: Jaap Ruizeveld)
Henk Redert, Cor van Wijngaarden en wethouder Tea Both in de simulatorzaal. (Foto: Jaap Ruizeveld) Foto:

Visserijschool Stellendam staat in basis van succesvolle visserijcluster

STELLENDAM - Wethouder Tea Both had de Open Dag van STC Stellendam, beter bekend als de Visserijschool, aan de Deltahaven, enthousiast benut om zich te laten informeren over de ontwikkelingen rond de opleidingen die daar op het gebied van visserij en zeevaart aan rond 75 leerlingen geboden worden. Niet verwonderlijk omdat de visserijcluster Stellendam, met een vloot van 20 tot 25 schepen, deels afmerend in de thuishaven, de werven en alle aanverwante bedrijven één van de belangrijkste economische pijlers op het eiland vormt.

Door Jaap Ruizeveld

De komst van de recent aangetreden wethouder was ook een hernieuwd signaal dat het gemeentebestuur zich nauw verweven voelt met het wel en wee van de visserijcluster die zich met innovatie, deskundigheid, breed scala aan voorzieningen en in gezamenlijkheid al geruime tijd krachtig op de kaart zet. In dat pakket neemt de Visserijschool in Stellendam een belangrijke basisplaats in. Leerlingen van het eiland, vanuit Zeeland en o.a. de regio Rotterdam volgen hier de lessen. Meer weten?. Dan ben je met onderwijsmanager Cor van Wijngaarden en met Henk Redert informatief op de goede plek. Henk was meer dan 30 jaar 'het gezicht' van de school.

Accenten

Met hen, in samenspraak met de wethouder, kun je relativeren over signalen van buitenaf dat de belangstelling van jongeren om voor visserij en zeevaart te kiezen afneemt. Dat, als er problemen zijn over bijvoorbeeld quotering, netten of puls, de aandacht in accenten hier volledig op wordt gericht. Terwijl positieve uitingen over de gunstige procentuele prijsontwikkeling en de succesvolle innovatieslagen internationaal in de marketingpubliciteit achter blijven. Het naar buiten treden van de bedrijfstak als éénheid kan hier de lobby versterken. Dat is richting Brussel juist belangrijk. Dat er nu spanning heerst over de uitkomst van de Brexit, met of zonder deal, dat kun je niet ontkennen. Immers meer dan de helft van de Noordzeevis wordt in Britse wateren gevangen.

Animo is er

Henk Redert vertolkt zich als ambassadeur. Met de visserij gaat het best goed. Het is economisch een curve van moeilijke tijden naar opwaartse resultaten. Dat is altijd zo geweest. Maar er is wel degelijk belangstelling, animo bij jongeren voor onze opleidingen op STC Stellendam. Redert kan het weten want nadat hij zelf als visserman de zee opging, zijn opleidingen afrondde en zich specialiseerde, behartigde hij vanaf midden zeventiger jaren vorige eeuw de belangen op 'zijn' school in Stellendam. Als locatiemanager, als docent visserijvakken en bij de examens. Dat de provincie sinds enige tijd ook de visserij nu positief benadert is belangrijk. Wethouder Both haakt op dit laatste punt in. Het gemeentebestuur stimuleert deze insteek en probeert gericht op de visserijcluster in het geheel - waar mogelijk - te faciliteren.

Een sterk verhaal

Mijn gesprekspartners zijn enthousiast. Zien een strijdvaardige bedrijfstak met volop potentie en toekomst. Samen optrekken, met doeltreffende promoting en een sterkere communicatie vanuit liefst één gezamenlijke koker. Johan van Nieuwenhuyzen, directeur UFA, vangt nog net deze laatste woorden op als hij ons gesprekslokaal binnenloopt. Hij onderstreept de opmerkingen van harte. "Met onze innovatie, praktijkervaring en knowhow hebben wij een voorsprong op andere landen. Daar moet je krachtig in blijven investeren. Samenwerken. De Visserijschool vertolkt - in de basis daarvan - met haar opleidingen een belangrijke rol. Wij hebben een sterk verhaal" zegt de UFA-directeur. Dat het eilandelijk bedrijfsleven in de succesvolle visserijcluster dit ook zo vindt bleekzaterdag uit de ruime deelname met presentaties en informatie. Een topper voor de vele belangstellenden. Zeker ook voor de jeugdige bezoekers op de Open Dag. Hun evenement was een plaatsje innemen op een stoel in de simulatorzaal. Ja, en zonder opleiding bleek de juiste koers moeilijk te varen. Toch maar snel inschrijven op de STC Stellendam.