Een voorproefje van leren programmeren op de open dag van de PM.   
Een voorproefje van leren programmeren op de open dag van de PM.    Foto:

Kennismaken met leren in de echte wereld

Open dag op de PM

MIDDELHARNIS – Open dag op de middelbare scholen, die brengt traditiegetrouw heel veel toekomstige middelbare scholieren en hun ouders op de been. Zo ook afgelopen zaterdag, bijvoorbeeld bij de CSG Prins Maurits in Middelharnis.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De PM had flink uitgepakt met onder andere een grote tent op het plein voor de hoofdingang. Daar bood de school gelegenheid aan diverse bedrijven om zich te presenteren. Bedrijven waarmee de PM samenwerkt om de praktische profieloriëntatie in het vmbo realistisch te maken, gericht op de praktijk in bedrijven en branches waar de leerlingen later aan de slag gaan. In de tent konden de toekomstige leerlingen en hun ouders kennismaken met onder meer Herweijer Tuintechniek, CuraMare, DAT Bouwsystemen, Woongoed GO en Aannemersbedrijf Wielhouwer.
"We krijgen heel positieve reacties", zegt Pieter Brandwijk, die bezoekers ontvangt en tekst en uitleg geeft over het vmbo. "We wisten niet dat jullie dit ook doen, heb ik regelmatig gehoord. Men denkt aan de PM als een theoretische school, maar praktijkgericht onderwijs hebben we dus ook al jaren te bieden, samen met bedrijven uit de omgeving. We laten leerlingen oriënteren, bereiden hen voor en bieden hen de mogelijkheid om alle profielen in het vmbo op de beroepscampus te volgen. Het is hier vandaag te zien en te beleven. Bovendien wilden we onze partners uit het bedrijfsleven weleens voor het voetlicht brengen."
Dat is aardig gelukt, ook in de school, waar partners als Technieksucces (vanuit Smart Water leren programmeren) en Eilandmarketing de aandacht trekken. "Leerlingen in de brugklas krijgen opdrachten in het kader van Eilandmarketing: hoe promoot je je dorp, hoe trek je nieuwe inwoners aan", vertelt Mie-Wah Pang. "Ze werken dat uit en verzorgen een eindpresentatie. Er komen creatieve ideeën los, die wij soms kunnen gebruiken, en ze leren ook dingen als in een team werken en zelfreflectie." In havo-3 kan Eilandmarketing nog een keer terugkomen; dan kunnen leerlingen er in tweetallen aan werken voor hun verrijkingsvak.
"Ons uiteindelijke doel is om kinderen op jonge leeftijd al met Goeree-Overflakkee te verbinden, zodat ze zich er betrokken bij voelen en trots worden op het eiland", aldus Mie-Wah Pang. Met andere woorden: op school kun je ook ambassadeur van het eiland worden. Of bijvoorbeeld iets in de zorg, de bouw of de aanleg en het onderhoud van tuinen. Leren in de echte wereld, heet dat.