Opengemaakt gebied

Je hoeft de televisie maar aan te zetten of je wordt geconfronteerd met vakantieaanbiedingen. '8 dagen Kreta voor een x bedrag!' of 'vlieg voor maar x euro naar zonnige oorden!'. Bij al deze vakanties word je lekker gemaakt met foto's van zon, zee en strand.
Helaas zijn wij van het eerste niet altijd zeker in Nederland. Vooral de laatste jaren kun je gerust je zomervakantie in april/mei plannen met een redelijk droog en warm voorjaar. Daarentegen bestaat de kans dat je tijdens de bouwvakvakantie wegspoelt in je tentje op de camping.

Maar heb je het over zee en strand, tja dan hoef je helemaal niet zo ver weg. Niets geen parkeerstress bij het vliegveld, gezeul met koffers of jengelende kinderen in een vliegtuig. Binnen een uur ben ik op het strand op Ouddorp en dichtbij de Noordzee.
Eigenlijk best raar dat als je op de Vrijheidsweg in Ouddorp rijdt en je niet bekend bent in de omgeving, je ook helemaal niet het gevoel hebt zo dicht bij het strand en de zee te zijn. Tuurlijk, als je de borden goed leest, krijg je het wel mee. Maar echt het gevoel dat langs een duinlandschap met daarachter strand en zee rijdt, heb je niet. Daar komt met de recente gebiedsontwikkeling van de gemeente Goeree-Overflakkee verandering in. Je krijgt straks meer zicht op het gebied, de Duinen van Goeree. En eerlijk gezegd is dat nog een beter beeld dan een foto uit een van die zonvakantiereclames op tv ….

Het gebied wordt letterlijk opengemaakt. 7,5 hectare dichtgegroeid duin wordt met deze ontwikkeling verwijderd. Door de jaren heen is het duin razendsnel dichtgegroeid met struiken en bomen. Ook groen, maar niet gewenst in een typisch duinlandschap. Door het duin weer open te maken, krijgen bijzondere planten die voor het duin kenmerkend zijn weer ruimte, zoals het duinviooltje of gele walstro.
In deze editie van Eilanden-Nieuws lees je meer over de werkzaamheden die plaatsvinden in de Duinen van Goeree. Hierin staan ook de mogelijkheden om dit gebied nog beter te ontdekken. Niet vanaf de televisie in je woonkamer maar vooral te voet, per fiets of al struinend en klauterend. Doen dus!