Afbeelding
Foto:

Gezamenlijke gebedsdiensten in Ouddorp en Stellendam

REGIO - Kerken van Ouddorp en Stellendam houden deze week gezamenlijke gebedsdiensten.

In Ouddorp organiseren de Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerk, de Doopsgezinde Gemeente en de Rooms-Katholieke parochie een gezamenlijke gebedsdienst, die plaatsvindt op donderdag 24 januari in de Hervormde dorpskerk, Weststraat 2. De dienst begint om 19.30 uur.
In Stellendam organiseren de Hervormde Kerk en de Gereformeerde Kerk een gezamenlijke gebedsdienst, die plaatsvindt op woensdag 23 januari in de Hervormde dorpskerk, Bosschietersstraat 2. De dienst begint om 19.30 uur. In beide diensten is natuurlijk een ieder van harte welkom.

'Recht voor ogen' is het thema voor de Week van Gebed. De jaarlijkse gebedsweek voor de eenheid van de kerken vindt in 2019 plaats van 20 tot en met 27 januari. Het thema is gebaseerd op woorden uit Deuteronomium 16:11 t/m 20, waarin Gods voorschriften over festiviteiten als vanzelf overgaan in: de opdracht om rechters aan te stellen en niets anders te zoeken dan het recht. Christenen in Indonesië bereidden het materiaal dit jaar voor. De Week van Gebed wordt georganiseerd door de Raad van Kerken en Missie Nederland.
Indonesië is een groot en zeer divers land. Het bestaat uit 265 miljoen mensen, 17.000 eilanden, 1.350 etnische groepen en meer dan 740 lokale talen. Ongeveer 10% van de inwoners zijn christen, afkomstig uit diverse tradities. Zijn grote verscheidenheid maakte Indonesië uniek in de manier waarop het daarin ook eenheid vormgaf. Maar die eenheid wordt bedreigd.
Veel van de economische groei die Indonesië afgelopen decennia heeft doorgemaakt, is gebouwd op een systeem van competitie. Er is sprake van corruptie: zij die de zwakken horen te beschermen en horen op te komen voor recht, doen vaak het tegenovergestelde. Het gevolg is dat het gat tussen rijken en armen steeds groter is geworden. Radicalisering zorgt voor spanningen en (religieus) geweld tussen verschillende groepen.
Woorden uit Deuteronomium 16:11t/m 20 – "Zoek het recht en niets dan het recht" – spreken krachtig in de situatie van de Indonesiërs. De perikoop volgt op een hoofdstuk waar feesten het centrale thema zijn. God instrueert zijn volk iedereen bij het feest te betrekken: "Vier dan uitbundig feest, samen met uw zonen en dochters, uw slaven, uw slavinnen, en de Levieten, de vreemdelingen, de weduwen en de wezen die bij u in de stad wonen." (vers 14). Indonesische christenen zien graag herstel van deze geest van 'inclusief feestvieren', die zij voorheen dwars door de diversiteit aan gemeenschappen heen genoten. Het zoeken van recht is daar onlosmakelijk aan verbonden.
In de gebedsdiensten sluit men aan op het gekozen thema. "Door het recht voor ogen te houden, komen we gezamenlijk in actie en zoeken we het recht en niets dan het recht: in ons gebed en in onze daden", aldus de initiatiefnemers.