Raad krijgt informatie over prestatieafspraken SRGO

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeenteraad wordt in dit eerste kwartaal ingelicht over de prestatieafspraken 2019 die er zijn gemaakt met de Stichting Sport en Recreatie Goeree-Overflakkee (SRGO). Dit deelt het college mee in een raadsbrief over het financieel inzicht dat door de politici was gevraagd.

Door Jaap Ruizeveld

Wel wordt een beschouwing gegeven over de ontwikkeling van SRGO vanaf 2017, het jaar dat de gemeente en de stichting Sportcomplex De Gooye de exploitaties van zwembad 't Zuiderdiep en het complex De Gooye overdroegen aan de nieuwe stichting, waaronder ook de multifunctionele accommodatie De Staver valt.
Vanaf januari 2017 is SRGO huurder en exploitant van de drie zwembaden op het eiland, met aanvullende accommodatie en faciliteiten. Hiervoor is een vijfjarige verbintenis aangegaan.
Daarnaast zijn de exploitaties van twee grote multifunctionele accommodaties (Grutterswei in Oude-Tonge en Dorpstienden in Ouddorp) en van twee buurtaccommodaties (Oostdam in Goedereede en 't Haegse Huus in Stellendam) ook door de gemeente bij SRGO ondergebracht. Hiervoor werd aanvankelijk een éénjarige verbintenis aangegaan, die op basis van een evaluatie verlengd is met vier jaar.

Doelstelling

De overeengekomen beheeropgave voor SRGO is te zorgen voor het efficiënt beheren en exploiteren van deze zeven accommodaties. Doel van SRGO is maatschappelijk rendement te bereiken voor de opdrachtgever, met resultaat op onder andere een vitale en gezonde samenleving, sociale cohesie en een effectief gebruik van maatschappelijk vastgoed.
SRGO was in 2017 nog onvoldoende in de gelegenheid de gewenste ontwikkeling door te maken op het terrein van (sport) stimuleren, innoveren en verbinden, zo schrijft het college.

Financieel

De verleende prestatiesubsidie 2017 was voor huur accommodaties, onderhoudsvoorziening en realiseren maatschappelijke doelen in totaal € 2.670.266,-. De jaarrekening van de Stichting Sport en Recreatie Goeree-Overflakkee sloot met een nadelig saldo van € 17.769,-. In deze jaarrekening is verwerkt de afspraak dat de gemeente extra subsidie beschikbaar stelt als de taakstelling van € 25.000,- op zowel de exploitatie van Dorpstienden als die van de Grutterswei niet haalbaar blijkt. Dit was voor Dorpstienden het geval, zodat de gemeente aanvullend € 25.000,- moest verstrekken. Daarnaast zijn in 2017 diverse wijzigingen doorgevoerd. In de subsidiëring in verband met nadere concretisering van financiële afspraken, waaronder het gebruik van de diverse accommodaties voor gymlessen van scholen.

Bijstelling

Een deel van het nadelig saldo in de jaarrekening 2017, dan gaat het om € 11.000,-, komt doordat het onderhoudsbudget voor 't Zuiderdiep in vergelijking met de werkelijke kosten te laag is.
Dit bedrag dient de gemeente aanvullend te subsidiëren. Uiteindelijk resteert dan nog een tekort van € 6.769,- dat ten laste komt van het eigen vermogen van SRGO. Dit alles verwerkende in de jaarrekening 2017 dient de subsidie te worden vastgesteld op € 2.632.904,-. In de begroting is beschikbaar € 2.599.766,-, zodat een bijstelling nodig is met € 33.138,-.