Een tekening van de te bouwen jol.
Een tekening van de te bouwen jol. Foto:

Houten jol bouwen voor de MD10

Vervolg van de voorpagina

MIDDELHARNIS – Samen een houten boot bouwen. Dat was de grote wens van een aantal mannen en vrouwen uit Middelharnis. Ze gaan die wens ook realiseren. Onder leiding van een docent botenbouw start op 21 augustus een cursus. Na achttien cursusdagen is de boot klaar. Het gaat om een sloep of jol voor het vissersschip MD10 Johanna Hendrika, die in Middelharnis op de werf op een ingrijpende restauratie ligt te wachten. Op 26 oktober hopen de botenbouwers hun zelfgebouwde jol te overhandigen aan de Stichting Behoud Beugsloep MD10 Johanna Hendrika.

Door Kees van Rixoort

De bouwers hebben zich verenigd in de Vrienden van de Stichting Behoud Beugsloep MD10 Johanna Hendrika. Jan Jorissen en Jépé Mast zijn twee van de vrienden. Zij leggen uit dat alle vissersboten, dus ook die van Middelharnis, een jol aan boord hadden. "De vissers gebruikten die om naar de vislijn te varen als die kapot was. Ze voeren naar een joon en visten de beug daar weer op. Maar de jol was ook handig om de beug binnen te halen als het windstil was en het vissersschip dus nagenoeg onbestuurbaar. Verder weten we dat de vissers de jol ook wel gebruikten als reddingssloep."
Vergelijkbare werkboten waren ook in gebruik bij het loodswezen. De firma Blaak in Hoogezand produceerde sinds 1884 circa 1500 van deze jollen. Allemaal van hout en in de karakteristieke uitvoering: robuust, hartvormige spiegel en overnaadse gangdelen.
De boot die 'de vrienden' dit jaar op Goeree-Overflakkee gaan bouwen wijkt qua lengte iets af. Met 5,4 meter volgen de bouwers de maat die in een door H. de Korte voor het Eilanden-Nieuws geschreven serie artikelen over de visserij is beschreven. Ook komt er ruimte voor een schroef, om de jol, die oorspronkelijk alleen met wind- of armkracht kon varen, elektrisch te kunnen aandrijven.
Voor de cursus botenbouw, waarvoor belangstellenden zich nog kunnen aanmelden, komt docent Bert van Baar van de Botenbouwschool van Den Helder naar Goeree-Overflakkee. Samen met groepen cursisten heeft hij reeds een kleine honderd houten sloepen gebouwd.
"We hebben een docent, er is hout gekocht en er zijn enthousiaste cursisten", sommen Jorissen en Mast de voorwaarden op. Ze staan te popelen om te beginnen met de bouw van een mooie, houten sloep voor de laatste beugsloep uit Middelharnis. "We hebben er zin in. Ook om draagvlak en enthousiasme te creëren voor de restauratie van de MD10", zeggen de initiatiefnemers met een brede glimlach.

Wie meer wil weten over de cursus, kan het volgende mailadres gebruiken: jorissenstapel@gmail.com.