Engel

Ze doen me wel eens denken aan monniken die door de kloostergangen lopen met hun brevier, leerlingen die kijkend op hun mobiel door de gangen van de school lopen. Wel vermoed ik dat hun contacten wat profaner zijn dan die van de monniken. Ook ik word langzaam in de positie gedwongen dat ik niet langer zonder kan. ANWB-praatpalen zijn verdwenen (je zal toch langs de snelweg staan…), mijn vrouw wil me graag kunnen bereiken als ik weer eens spoorloos ben, ik weet een parkeergarage in Amsterdam zo weer te vinden, mijn kleinzoons vinden het leuk om te face-timen en een fototoestel hoef ik niet meer mee te zeulen. Nu gaat dat niet allemaal zonder slag of stoot: ik weet het nummer niet, de accu is vaak leeg, ik laat het ding ergens slingeren en ben het dan een week kwijt en vind het dan, zoals pas, in een van mijn schoenen of in het hondenhok.

Verleden week, kerstvakantie, zijn we naar 's-Hertogenbosch getogen. Uiteraard een Bossche bol gegeten, het Noord-Brabants Museum bezocht en de middeleeuwse Sint-Jan. Beroemd zijn de zandstenen waterspuwers en de talrijke luchtboogbeeldjes die eigenlijk alleen vanuit de hemel waarneembaar zijn. Die 16e-eeuwse beeldjes hebben uiteenlopende onderwerpen, zoals fabeldieren, muzikanten, potsenmakers en verschillende monsters en hebben ongetwijfeld Jeroen Bosch geïnspireerd.

Bij de laatste restauratie heeft een steenhouwer een eigentijds beeld bij een van de luchtbogen geplaatst: een engel met een mobiel. Eigenlijk is dit beeld ook al gedateerd: het mobieltje heeft het formaat 'koelkast', maar is een ware publiekstrekker. Met telelenzen en verrekijkers wordt ingezoomd en je kan zelfs met de engel communiceren. Een bord onderaan de Sint-Jan vermeldt dat je via een 06-nummer à raison van € 0,80 p/m (ten bate van de kerk) contact kan krijgen. Nieuwsgierig als ik ben, bel ik (ik had zowaar mijn mobiel bij me) het nummer. "Tuut, tuut, tuut, dit nummer is momenteel helaas niet bereikbaar." Dat geeft te denken. Ik zeg tegen mijn vrouw dat je hierover een meditatie zou kunnen houden. Haar reactie: "Het is waarschijnlijk bekend dat je het voor een column in het Eilanden-Nieuws wil gebruiken."