Vrij zacht, somber en meest droog januariweer

De laatste maand van het jaar 2018 was een zeer zachte. Gemiddeld was december 2,5 graden te mild. Tot pakweg 10 januari staat ons weerbeeld meest in het teken van krachtige invloeden van hoge druk. Deze anticyclonalen houden zich voornamelijk op op een voor ons winteronvriendelijke stek. Namelijk in het zeegebied nabij Ierland en Schotland. Het windbeeld is daardoor steeds aanlandig met gevolg telkens de aanvoer van relatief milde Noordzeelucht. Zowel overdag als gedurende de nacht blijft het royaal boven nul. Mocht het enkele uren wat langer uitklaren in de kleine uurtjes zou het in de duinen van Flakkee nog even tot aan het vriespunt kunnen komen. De nachttemperaturen liggen eerder rond de 5 graden plus. Het voordeel van de aanwezigheid van zo'n machtig hogedrukgebied dichtbij is dat het meestentijds droog is. Rond zaterdag kan een zwakke oceaanstoring langszij komen en mogelijk wat (mot)regen geven.
De wind verkeert steeds in de aanlandige noordwesthoek en waait doorgaans matig op de Eilanden. Het aantal uren zon zal ook mondjesmaat zijn ofschoon dat hogedrukgebied in de buurt licht (vochtvelden). Opvallend is dat de stevige westcirculatie (een kenmerkend weerpatroon voor januari) er vooralsnog niet aan te pas wil komen. De hogedrukgebieden blijven dus voorlopig de scepter zwaaien nabij Nederland. Komende dinsdag trekt evenwel een depressie via het noorden van de Noordzee naar Denemarken. In het kielzog van die tot 992 millibar uitdiepende cycloon wordt een portie regen/buien meegenomen en tijdelijk ook even veel wind uit noordnoordwest in de achterkamer van deze (tijdelijke) verstoring.
Een interessant weerkundig fenomeen is de snelle stratosferische verwarming: een rappe stijging van de temperatuur op grote hoogte in de poolgebieden. Hiervan lijkt thans sprake te zijn en dat kan gevolgen hebben voor het weer in de Lage Landen. We zagen deze zogenaamde SSW ook in februari 2018 waarna significant winterweer volgde, met name begin maart. Er zijn momenteel aanwijzingen dat het rond half januari wel eens zou kunnen gaan winteren in de Benelux. Bestendige hogedrukgebieden zouden zich meer boven Noord-Europa moeten gaan vormen. Tot die tijd blijft het dus relatief zacht en de eerste decade (10 dagen) van deze louwmaand zal wel weer zo'n 2 graden boven de temperatuurnorm eindigen straks.