Schoenmaker
Schoenmaker Foto:

Wat verwacht 'de Diek' van 2019?

Wat verwachten de mensen op D'n Diek in Middelharnis van het jaar 2019? Een rondgang door het winkelhart van Flakkee. "We hopen dat het net zo'n topjaar wordt als vorig jaar".

Door Lars Jacobusse

Mevrouw Bramsen

Mevrouw Bramsen is onderweg naar Melissant, ze wacht op de bus. Zij verwacht vooral iets van de volgende jaarwisseling: "Ik vind dat ze moeten stoppen om vuurwerk naar hulpdiensten te gooien, dat vind ik heel erg. Honden, die kan je helemaal niet uitlaten met oudjaar. Katten en andere dieren hebben er ook last van. Ik vind dat niet kunnen. Let wel, ik ben niet per sé tegen vuurwerk maar wat ze nu allemaal afsteken, dat is te gek. Gelukkig wordt de maatschappij er wel kritischer op. En tenslotte: iedereen gelukkig nieuwjaar!"

Khaled, vrijwilliger in de Wereldwinkel

In de Wereldwinkel is het gezellig druk. Eén van de medewerkers is Khaled, afkomstig uit Syrië. Naast de Wereldwinkel helpt hij mee bij Buurtpreventie in Stad aan 't Haringvliet, de plek waar hij woont. Bij een toneelgroep in Sommelsdijk heeft hij meegewerkt aan een toneelstuk over grenzen. Hij vindt het Nederlands een moeilijke taal, maar ondanks dat hij nog maar een paar jaar hier is gaat het hem goed af. "Ik heb ook in Italië gewerkt, daar kon niemand Engels. Dat was heel lastig. Voor 2019 hoop ik dat er vrede komt in Syrië. De grote staten moeten elkaar beter begrijpen en zich terugtrekken uit Syrië. Het moet een onafhankelijk land zijn. Verder hoop ik dat mijn dochter naar de universiteit gaat. En mijn middelste zoon, hij wil een ICT-opleiding gaan doen." "Kol amm wi antum bi chair" ofwel "gelukkig nieuwjaar", dat wenst hij iedereen toe.

Rob Reimering, schoenmaker

Rob Reimering is eigenaar van de schoenmakerij in Middelharnis. Drie jaar geleden nam hij deze winkel over van de vorige schoenmaker en het gaat goed: "Ik ga hard werken, ik hoop veel mensen te kunnen helpen met hun schoenen, dit jaar." Veel tijd heeft hij niet, hij is druk bezig met de hak van een schoen, die hij tegen een soort slijpmachine houdt. "Zet maar op de foto, dan zie je waar ik mee bezig ben".

Celik, winkelier

"Ik hoop dat we allemaal gelukkig en gezond mogen zijn, schrijf dat maar op" zegt eigenaar Celik van "Protect Mobile", een telefoonwinkel aan de Diek. "Mensen denken vaak dat het een hoesjeswinkel is, maar dat klopt niet. Ik heb een veel breder assortiment en doe ook veel reparatie" zegt hij. "Ik heb geen strakke planning voor dit jaar, we zien wel waar het schip strandt. Misschien zou ik in de toekomst nog wat bij-verkoop kunnen gaan doen. Horloges, parfum of iets heel anders. Een tweede vestiging, daar begin ik denk ik niet aan voorlopig. Ik kan het nu in mijn eentje doen en dan weet ik zeker dat het werk heel goed gebeurd. Ik heb deze zaak nu drie jaar en de mensen blijven komen, dus dat is fijn."

Jolanda en Annemiek, winkelmedewerkers bij Blue Denim

In de winkel Blue Denim zijn Jolanda en Annemiek producten aan het sorteren en ophangen. "Als we maar niet op de foto hoeven, m'n haar zit op zolder. We hopen dat het net zo'n topjaar wordt als het vorige. En vooral een gezellig jaar!"

Christy, verkoopt oliebollen

Achter de toonbank van de oliebollenkraam staat Christy. "Deze kraam is van mijn ouders en ik werk hier veel". Ze verwacht dat ze het erg druk gaan krijgen dit jaar. "En ik hoop dat het een heel leuk jaar wordt, dat gaat ook wel lukken denk ik. Verder denk ik dat veel vrienden van mij samen gaan wonen en baby's krijgen. Maar dat ga ik zelf voorlopig nog niet doen hoor!"

Oliebollenkraam
Wereldwinkel
Winkelend publiek op D'n Diek. Foto: Archief Eilanden-Nieuws