Afbeelding
Foto:

Op de leerschool van het gebed

Twee boeken met meditaties van emeritus predikant van de Geref. Gemeente ds. J. Mijnders: 'Op de leerschool van het gebed' (52 meditaties, voor het begin of eind van de week) en 'Uw goedheid kroont de jaargetijden', een dagboek bij de Bijbel (voor elke dag). Deze beide uitgaven van de 97e-jarige predikant zullen hun weg zeker wel vinden. Dominee Mijnders schrijft in de bundel over het gebed het volgende:
Een school is nooit zonder Hoofd en zonder leerlingen. Een school waarvan met recht gezegd kan en moet worden wat we lezen in Jesaja 54 vers 13: 'En al uw kinderen zullen van de HEERE geleerd zijn.'
De grote Leraar ter gerechtigheid Zelf brengt de leerlingen op die hemelse leerschool. Het bijzondere van deze leerschool is, dat de leerlingen in dit leven nooit zulke vorderingen maken, dat ze van school afkunnen. In zichzelf blijven deze leerlingen dwaas en het wonderlijke is, dat ze toch nooit van school gestuurd worden, al zou dit wel verdiend zijn. Toch kunnen ze dit onderwijs niet missen en roepen ze uit: 'Heere, tot wien zullen we anders heengaan? Gij hebt de woorden des eeuwigen levens.' En de Hemelse Onderwijzer wordt niet moe om telkens Zijn leerlingen te bepalen bij de eerste beginselen in de weg der zaligheid. De inhoud van deze meditaties staan in het teken van Psalm 19 vers 7: 'Laat U mijn tong en mond, en 's harten diepsten grond toch welbehaaglijk wezen.' Tenslotte wijst ds. Mijnders in zijn woord vooraf op de Grote Voorbidder Christus ( Romeinen 8 : 34): 'Christus is het Die gestorven is, ja, wat meer is, Die ook opgewekt is, Die ook ter rechterhand Gods is, Die ook voor ons bidt.' Aan Zijn voorbede komt nooit een einde en op deze school mist het reukoffer van Christus nooit zijn doel.
Alle meditaties bevatten een of meer gebeden, bijvoorbeeld van Hanna, Manasse, Hizkia en Elia. De laatste hoofdstukken gaan in het bijzonder over het gebed in de Heidelbergse catechismus. Het gebed in het stuk der dankbaarheid.
De meditaties bevatten veel geestelijk onderwijs, en zijn uitermate geschikt om wekelijks te lezen en te overdenken.

Neem en lees biddend, dan is de Heere de Getrouwe, Die gezegd heeft: Bidt en u zal gegeven worden. Paulus benadrukt dat nog eens duidelijk: Bidt zonder ophouden.

Op de leerschool van het gebed, ds. J. Mijnders, ISBN nr. 9. 789.033.129. 384; Prijs € 14,90; uitg. Den Hertog.


Uw goedheid kroont de jaargetijden

Het dagboek bij de Bijbel (Uw goedheid kroont de jaargetijden), van dezelfde auteur is een dagelijkse gids bij het Bijbellezen. Dhr. A. Bel te Vlaardingen van uitgeverij Den Hertog heeft uit de elf boeken van ds. Mijnders een selectie gemaakt en zo een dagboek samengesteld. Ook mevr. A. C. Lagendijk-Noordzij heeft aan deze (als ook aan andere bijdragen van ds. Mijnders) haar medewerking verleend. In eerste instantie wilde dominee Mijnders niet dat deze uitgave verscheen, totdat de Heere zijn hart overboog en hem liet zien dat ook deze geringe middelen van Zijn dienstknechten in het verleden menigmaal tot zegen is geweest. Het nee werd een toestemmen. De titel is ontleend aan Psalm 65 (berijmd). In de onberijmde tekst staat: 'Gij kroont het jaar Uwer goedheid'. De uitleg van de kanttekenaars is helder: 'Elk deel van het jaar versierende met bijzondere zegen', en bij het woord goedheid schrijven zij: 'Dit is: Uw goed jaar, dat van Uw weldaden overvloeit.'
De stijl van ds. Mijnders is helder en eenvoudig. Recht op de man af confronteert hij de lezer met de dingen waar het werkelijk om gaat: eeuwig wel of eeuwig wee. Aan de ene kant de onmogelijkheid om zalig te worden van 's mensen kant, maar anderzijds de grote genade van God voor een verloren zondaar. Extra stukjes zijn opgenomen voor feestdagen en bijzondere dagen. Een mooie uitgave die uitnodigt om ter hand te nemen, qua lay-out, maar in het bijzonder wat de rijke inhoudt betreft.

'Uw goedheid kroont de jaargetijden', ds. J. Mijnders; ISBN nr. 9. 789. 033. 129. 445; Prijs € 19,90. Uitg. Den Hertog.

Afbeelding