Klimaat

We worden de laatste maanden overspoeld met allerlei gedachten over het klimaat. Door de uitstoot van CO2 zou het helemaal de verkeerde kant op gaan met ons klimaat. Sommigen denken dat de temperatuur op aarde tot 2100 met 4 graden zal stijgen. Ook zou de zeespiegel daardoor met ongeveer 1 meter omhoog gaan. Het zijn allemaal zaken die tot de verbeelding spreken. En kennelijk wil de politiek in Den Haag er wat een doen. Misschien goed om eens wat dingen op een rij te zetten.

Laat ik beginnen met drie dingen die in deze discussie hopeloos door elkaar lopen. Het gaat om fossiele brandstoffen, milieubeheer en de ontwikkeling in het klimaat. Die zaken moeten we wel van elkaar onderscheiden anders wordt het een merkwaardige mengeling van gedachten. We beginnen bij fossiele brandstoffen. Het gaat dan om olie, gas en steenkool. Ieder weet dat die beperkt voorradig zijn, hoewel er nog heel veel kolen in de grond zitten. Het lijkt mij nuttig, ook voor de toekomst, om hier zuinig mee om te gaan. Latere generaties hebben ook energiebronnen nodig. Het ontwikkelen van zuinige auto's lijkt mij prima bij zuinig zijn op energiebronnen aan te sluiten. Mijn auto, een Volkswagen, rijdt één op 20, bij een snelheid van 90 km per uur. Een goede beleidsmaatregel om de snelheid op de autowegen te beperken. Tot zeg 100 km per uur. Scheelt heel veel energieverbruik.

Dan in de tweede plaats de zorg voor het milieu. Ook daar is het een en ander van te zeggen. Er wordt bijvoorbeeld heel veel plastic in de oceanen gedumpt. Ook produceren we samen veel te veel afval. Daar kan ook iets aan gedaan worden. In de winkels mogen niet zomaar meer plastic tassen worden gegeven. En op dat punt is er wel meer te halen. Vroeger zat de melk in flessen die weer teruggebracht konden worden. Ik weet niet of dat scheelt, maar er zijn mogelijkheden genoeg om minder afval te produceren. Voor een schoner milieu lijkt me dit een terrein waar nog veel op de realiseren valt, hoewel we wel maat moeten houden. Ik heb begrepen dat gescheiden afval inzamelen niet echt veel oplevert, maar misschien moet daar nog wat meer duidelijkheid over komen. Kortom, zuinig met hulpbronnen en de rommel niet laten slingeren zijn zaken die gewoon nuttig en goed zijn.

Met de klimaatdoelen ligt het echter anders. Er is door sommigen berekend dat de temperatuur op aarde stijgt door de CO2 uitstoot. Die uitstoot komt bijvoorbeeld doordat we met een verbrandingsmotor in onze auto's werken. De gedachte is dat we de CO2 uitstoot kunnen verminderen en daardoor het klimaat kunnen beïnvloeden. Het zou in de toekomst minder warm worden dan voorspeld. Bij dit soort zaken passen echter wel de nodige kanttekeningen. In de eerste plaats neemt de CO2 ook toe door allerlei andere oorzaken. Er zijn kosmische krachten die de CO2 in de atmosfeer doen toenemen. Ook is het maar de vraag of er een rechtstreeks verband is tussen klimaat en CO2. Tenslotte is het mogelijk om CO2 uitstoot te verminderen als alle landen meedoen. Kijk, het heeft weinig zin om in Nederland een kolencentrale te sluiten als er in India en China tegelijkertijd honderden open gaan. Het terugdringen van CO2 door van het gas af te gaan, geen kolencentrales meer te hebben en allemaal elektrisch te geen rijden heeft alleen zin als alle landen meedoen. Ligt het anders dan is het een beetje water naar de zee dragen. En dat is niet echt nuttig. Eigenlijk is er nog iets aan de hand. In de klimaatdiscussie wordt nogal gemakkelijk verondersteld dat wij mensen het klimaat zouden kunnen beïnvloeden. Dat is echter een maakbaarheidsgedachte die veel te ver gaat. Zuinig met grondstoffen en milieu lijken mij prima, maar het klimaat is een totaal andere vraag. Daarover is het laatste woord nog niet gezegd.

Ds. W. Visscher