Afbeelding
Foto:

Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne blikt terug op 2018

REGIO - De hulp van de vele Nederlandse donateurs gaf Stichting OZO ook in het jaar 2018 de mogelijkheid tot het verlenen van humanitaire hulp aan de allerarmsten in West-Oekraïne. Het bestuur van de Stichting wil de donateurs, andere gevers en de lezers van deze krant meenemen in een korte terugblik op 2018:

"Ook 2018 was een roerig jaar voor Oekraïne. Waar het oostelijk deel van dit immense land en het bekende Krim gebied veelvoudig in het nieuws zijn wat betreft de spanningen tussen Rusland en Oekraïne, horen we in de media slechts weinig over West-Oekraïne. Hoewel dit gebied niet te maken heeft met directe oorlogsdreiging, zijn juist daar velen die het erg moeilijk en zwaar hebben. In dit gedeelte van Oekraïne helpt Stichting OZO waar mogelijk om de zieken, kinderen, allerarmsten en de 'vergeten' ouderen een menswaardig bestaan te bieden.

Werkbezoeken

In 2018 werden er drie werkbezoeken gebracht door een aantal Hollandse OZO-medewerkers. Ook dit jaar kon er dankbaar gebruik gemaakt worden van een gesponsorde transportbus en de eigen OZO aanhanger, waardoor er vele geschonken materialen meegenomen konden worden naar het verzorgingshuis "Rehoboth" in Nagydobrony, Oekraïne. Telkens weer schept het verwondering op welke wijze Nederlandse sponsors hulp bieden op het gebied van materialen of financiële steun. Betreft het de ene keer een lege flessen actie van een supermarkt keten, op een ander moment zetten kinderen van een zondagsschool zich in om geld in te zamelen voor hun Oekraïense leeftijdgenootjes. Op weer een ander moment besluit een kerkelijke instantie een diaconale gift over te maken. De transportbus werd inclusief de benodigde brandstof beschikbaar gesteld. Vele instanties, maar ook vele particulieren hielpen Stichting OZO op diverse wijzen. Eén ding hebben deze sponsors gemeen: het helpen van hen die het moeilijk hebben in Oekraïne!

Geldontwaarding

Helaas was er ook in het afgelopen jaar geen sprake van een economische omslag in Oekraïne. Nog steeds neemt bijvoorbeeld de geldontwaarding verder toe, waardoor er steeds meer mensen zijn die niet langer zelf in hun dagelijkse behoeften kunnen voorzien. De vaak tijdelijke migratie van arbeidskrachten vanuit Oekraïne naar onder andere Hongarije, maar ook Duitsland en andere Europese landen, veroorzaakt een nog steeds verdere leegloop. Dit betekent dat er nog maar weinig arbeidskracht overblijven in de regio waar Stichting OZO werkzaam is. Dit resulteert in een verdere verpaupering van de dorpen maar ook akkers die niet beplant worden. De achterblijvers krijgen het daardoor nog moeilijker om het hoofd boven water te houden.

Ook Stichting OZO ervaart deze moeilijkheden in het houden en krijgen van personeel. Tot op heden is het gelukt om voldoende bekwaam personeel in dienst te houden voor het verzorgingshuis "Rehoboth", zodat de bewoners nog steeds verzorgd en verpleegd konden worden. Het dagelijks werk op de akkers kon wel uitgevoerd worden, maar helaas is het afbouwen van de opslagschuur op de "Rehoboth-boerderij" wel ernstig vertraagd door gebrek aan bouwvakkers. Naast de vele taken die zij al hebben, is de bouw toch voortgezet door de eigen hardwerkende Oekraïense OZO-medewerkers. De afronding van dit geheel zal pas in 2019 verwezenlijkt zijn.

Desondanks zijn wij als stichting erg dankbaar voor de mogelijkheden die er in het afgelopen jaar geweest zijn. De diverse projecten konden hun voortgang vinden. Denk hierbij aan de voedselpakketten die het gehele jaar door uitgedeeld worden onder de allerarmsten in de diverse dorpen. Contact met verschillende diaconieën en dominees in de omringende dorpen werd uitgebreid, zodat ook op deze wijze voorzien kon worden in kleding, voedselpakketten en de verspreiding van Bijbels en andere geestelijke lectuur. Slechtzienden werden geholpen met een bril uit Nederland. Wollen gebreide kleding werd gemaakt in Nederland én uitgedeeld in Oekraïne. Gebruikt Nederlands brandweer materiaal werd dankbaar in ontvangst en na de benodigde trainingen in gebruik genomen door de verschillende brandweer korpsen. Basisschoolkinderen werden voorzien van een warme maaltijd. In verzorgingshuis "Rehoboth", het grootste OZO project, woonden ook dit jaar 30 ouderen die op deze manier een onbezorgde oude dag geboden werd. Afgelopen jaar overleed een tweetal bewoners na lang in het verzorgingshuis gewoond te hebben (acht en twaalf jaar) en werden begraven in hun vroegere woonplaats. In de leeggekomen kamers vonden nieuwe bewoners hun thuis, blij met een plaats in het verzorgingshuis. Een deel van de bewoners is intussen financieel geadopteerd door Nederlandse sponsors, waardoor een stuk zekerheid en continuïteit gegarandeerd wordt.

Dankbaar

Het voorgaande geeft alle reden om dankbaar terug te zien op het jaar 2018 en wij willen onze dank opzenden tot God, Die alle dingen bestuurde en Zijn zegen gaf op het werk dat gedaan mocht worden. Daarnaast danken wij alle donateurs voor het vertrouwen in Stichting OZO en voor alle hulp die u ons gegeven hebt. Uw hulp, op welke wijze dan ook, heeft het mede mogelijk gemaakt dat wij als stichting konden klaarstaan voor mensen in noodsituaties en voorzien in eerste levensbehoeften. Wanneer wij vragen naar de vroegere leefomstandigheden van de mensen die door Stichting OZO geholpen worden, vertellen zij vaak geëmotioneerd hun levensverhaal waarin de kernwoorden armoede, honger, ziekte en eenzaamheid altijd weer naar voren komen. Met uw hulp hebben wij de mogelijkheid gehad om hen hulp te bieden en dus verandering te brengen in de soms getraumatiseerde levens. Mét hen zeggen wij dan ook hartgrondig: Dank u wel!

Graag roepen wij u op om ook in het jaar wat voor ons ligt Stichting OZO te (blijven) helpen met het vele werk. Uw steun is en blijft hard nodig! Op onze website www.stichting-ozo.nl vindt u gedetailleerde informatie over alle projecten van Stichting OZO, actuele nieuwsberichten en hoe u ons kunt helpen.

Namens alle Oekraïense en Hollandse medewerkers wensen wij u een gezegend en voorspoedig 2019".

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding