Afbeelding
Foto:

De 'schreeuw' om oud papier

De man die met een zorgelijk gezicht de bekende envelop met het opschrift "aanslagbiljet" openmaakt, zal nauwelijks vermoeden dat die envelop gedeeltelijk is gemaakt van het damesblad dat zijn vrouw elke week leest.
Maar ook wie een giro-envelop ontvangt met de prettige mededeling dat zijn salaris weer gestort is, heeft kans dat zijn ochtendblad gebruikt is om die envelop te fabriceren.
Dit zijn twee voorbeelden van de talloze die er te geven zouden zijn van papierprodukten, die gedeeltelijk gemaakt zijn van het z.g. papierafval. Geen wonder dat de Nederlandse papierindustrie "schreeuwt" om oud papier. Van de totale hoeveelheid grondstof die er in ons land per jaar gebruikt wordt voor papierfabrikage, bestaat ruim 40 procent uit oud papier. De aangeboden hoeveelheid oud papier is echter nog lang niet genoeg. Een fors deel van deze grondstof gaat via de vuilnisman nog de verbrandingsoven in, waarmee eigenlijk nutteloos energie wordt verspild en een belangrijke grondstof verloren gaat.

Nog erger is dat de Nederlanders gezamenlijk zo'n 3 miljoen kilo z.g. zwerf­vuil over het land uitstrooien. Men hoeft zijn ogen nauwelijks de kost te geven, om vooral op rekreatie-plaatsen te zien, dat milieubescherming nog veelal al­leen met de mond wordt beleden. En ook van dat zwerfvuil is een belangrijk deel papier.

Op de foto papierophalers in Dirksland.

Dit is een klein gedeelte uit het artikel dat eerder in Eilanden-Nieuws van 11 januari 1974 stond.