Verkeer en vervoer van vroeger

GOEREE-OVERFLAKKEE – Nummer 54 van De Ouwe Waerelt, het tijdschrift van historische vereniging De Motte, is geheel gewijd aan het thema verkeer en vervoer. Het blad verschijnt vlak voor de kerstdagen.

De Romeinen legden de eerste verharde wegen in Nederland aan. Daarna hebben we eeuwenlang aangemodderd – letterlijk – op wegen die slechts enkele maanden per jaar begaanbaar waren. Hoe het wegennet zich op Goeree-Overflakkee ontwikkelde, doet De Ouwe Waerelt uit de doeken. Ook is er aandacht voor de aanleg van de trambaan, die op 30 april 1909 – de geboortedag van de latere koningin Juliana – werd geopend en tot eind jaren vijftig dienst deed.
De eerste paardloze voertuigen, auto's dus, komen aan de orde, inclusief een lijst van de eerste kentekenhouders vanaf 1906. De van veel illustraties voorziene Ouwe Waerelt vergeet de fiets en de hondenkar niet en zoomt ook in op de geschiedenis van transportbedrijf Van Poortvliet in Ouddorp en het begin van openbaar vervoer per bus. "Een succesverhaal is het niet geworden."
Over de laatste jaren van de veerverbinding, voor het eiland altijd een essentiële voorziening, is een artikel in het tijdschrift opgenomen onder de titel 'Flakkee is nooit tevreden'. "Hier is sprake van een onhoudbare toestand!"

De Ouwe Waerelt is een uitgave van de Historische Vereniging voor Goeree-Overflakkee De Motte, die in 2019 vijftig jaar bestaat. Leden van De Motte ontvangen De Ouwe Waerelt gratis in de bus. Het blad is ook te koop bij het Streekarchief Goeree-Overflakkee en Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk. Lid worden van De Motte kan via de secretaris van de vereniging, Jan Both, telefoon: 0187 - 488155, e-mail: j.both@goeree-overflakkee.nl.