Afbeelding
Foto: Sam Fish

Oude-Tongenaars op weg naar de Noordkaap

OUDE-TONGE - In de barre winter met de auto naar de Noordkaap rijden. Dat is het avontuur dat Patrick van de Waart en Kees van der Laan uit Oude-Tonge aangaan in januari 2019.

"Ik zag op tv de uitzending van de reis van vorig jaar en ik vond het zo tof. Ik belde Kees en zei; dit gaan wij ook doen," vertelt Patrick. "Er mogen in totaal 35 teams meedoen en wij zijn team 29. Je moet dus wel echt snel zijn met aanmelden als je een keer mee wilt doen."

De Arctic Challenge Tour is een autorit van zo'n 7000 kilometer in negen dagen die gaat van Vliegbasis Twente naar de Noordkaap en weer terug. Temperaturen op de koudste plek van de race kunnen dalen tot zo'n 40 graden onder nul. De hele reis wordt gevolgd door camera's en uiteindelijk uitgezonden op RTL 7.

"We gaan rijden met een Volvo XC70 uit 2008" vertelt Patrick. De XC70 is een Volvo-station met vierwielaandrijving, die ook wat hoger is dan de 'gewone' versie, de V70. De auto heeft de nodige modificaties gehad. "Er komen spikes onder en ruitensproeier-vloeistof die gemaakt is op min 60 graden. Normaal gesproken is het berekend min 20." De motor heeft 3.2 liter inhoud, dat betekent een sloot aan olie die moet worden opgewarmd. Bij extreem lage temperaturen is het dus moeilijk om het motorblok bij starten goed op temperatuur te krijgen. "Daarom zit er speciale dunnere olie in" geeft Patrick aan. Verder kreeg de auto een verse accu, plus reserve exemplaar. Het team neemt ook een computer mee, daarom is er een omvormer geplaatst die 220 volt levert als dat nodig is.

"Tijdens de rit mogen we maximaal twintig liter aan reservebrandstof meenemen" vertelt Patrick. "Het is ijskoud, we rijden niet altijd over keurig droog en glad asfalt en we rijden flink door. We verwachten er ongeveer 1500 euro aan benzine doorheen te jagen. We krijgen coördinaten door, waar we naartoe moeten rijden. We moeten zelf uitzoeken hoe, het wordt geen konvooi dat achter elkaar aanrijdt. Meer een soort rally, waarbij je jezelf wel aan de verkeersregels moet houden. We hebben navigatiesystemen, google maps en de kaart om weg te vinden" Binnenkort is er een eerste briefing aan alle teams. "Er is ruimte voor 35 teams, er zijn er nu 34" legt Patrick uit. "Dus wie wil, kan nog meedoen. Het kost wel wat, maar qua voorbereiding valt het best mee."

Goed doel

Natuurlijk is zo'n ritje hartstikke leuk, maar het is ook nog eens voor het goede doel. "Wij rijden voor de Geriatrische Trauma Unit van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Ik werk zelf in het Maasstad en de link was dus snel gelegd," vertelt Kees. "Er wordt altijd heel veel gedaan voor zieke kinderen en dat is echt geweldig, begrijp me niet verkeerd. Maar wij wilden deze kans aangrijpen om eens iets voor de ouderen te doen die aan het einde van hun leven staan." Op de geriatrische afdeling zitten namelijk ouderen met een complex ziektebeeld. "Om het einde van hun leven nog iets prettiger te maken willen we, met het geld dat we ophalen, beleeftafels neerzetten op de afdeling. Dat zijn grote tablets waarop de mensen spelletjes kunnen spelen en oefeningen kunnen doen," legt Kees uit. "Zo'n tafel is best duur, maar we hebben een bedrijf hier in Oude-Tonge, Onwijs, gevonden die de tafels maakt. Dus daar zamelen wij geld voor in."

Winnend team

"We hebben contact opgenomen met het winnende team van vorig jaar, zij komen uit Hellevoetsluis, dus daar zij we even langs gegaan," laat Patrick weten. "Zij hebben echt heel intensief geracet. Er was er één aan het rijden en de ander was dus short-cuts aan het regelen bij boeren met landweggetjes en die bijrijder zorgde er ook voor dat de ferry even vijf minuten zou wachten zodat ze nog net mee konden, ze namen binnenbochten. Dat is heel intensief. Wij gaan we echt racen, maar we gaan niet voor de winst. Ik geloof niet dat dat voor ons is weggelegd. Als je dan in bed ligt ben je geloof ik nog bezig met het zoeken van snellere oplossingen."

Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina ACT 2019 Team Flakkee. Hier staat ook de link om geld te doneren voor het goede doel.