Mercedes-Benz B-Klasse, denimblau Mercedes-Benz B-Class, denim blue
Mercedes-Benz B-Klasse, denimblau Mercedes-Benz B-Class, denim blue Foto: Daimler AG - Global Communications Mercedes-Benz Cars

Auto voor ouderen krijgt kapsones

Mercedes vernieuwt de B-Klasse en kiest voor een sportievere benadering. Waar het vorige model vooral een comfortabele auto was die ouderen aan moest spreken, is de nieuwe B-Klasse een wat frissere verschijning.

En zeg nou zelf: de B-Klasse swingt misschien nog steeds niet enorm, maar ziet er zeker niet saai of gedateerd uit. De daklijn is lager geworden, de overhangen zijn zowel voor als achter korter en de velgen net wat groter. Het front maakt dat af met smalle priemende koplampen. Nog steeds niet de meest vlotte Mercedes, maar ook als je onder de zestig jaar bent kan je nu met goed fatsoen in deze auto rondrijden.

Die lijn zet zich binnenin voort. De B-Klasse is vanbinnen ietsje gegroeid. Hij heeft een interieur dat verdacht veel wegheeft van dat van de nieuwe A-Klasse: een auto die vooral een jongere doelgroep aan moet spreken met veel gadgets. Hij heeft dezelfde typerende stijl en hetzelfde MBUX multimediasysteem, dat leert door kunstmatige intelligentie. Dat is een techniek die zelfs de Mercedes S-Klasse nog niet heeft; wie in een B-Klasse rondrijdt heeft iets dat dus definitief niet suf en oubollig is. Roep "Hey Mercedes" en MBUX wordt geactiveerd. Verder geeft het systeem bijvoorbeeld een augmented-reality navigatieweergave en laat het actuele brandstofprijzen en de beschikbaarheid van parkeerplaatsen zien. Toch wel een aardige toevoeging als je naar rust snakt (of je Mercedes naar brandstof) en geen zin hebt om lang te zoeken.

Mocht je niet alleen weinig zin hebben om een parkeerplek te zoeken, maar ook onderweg nogal lui zijn: je kan de B-Klasse zo instellen dat hij inhoudt bij bochten, kruisingen en rotondes die op de route liggen. Verder zijn er een actieve noodstop-assistent en een actieve rijbaanwissel-assistent aanwezig. Ook nieuw in dit segment: dit is een auto die in staat is om semiautonoom te rijden.

De B-Klasse krijgt een automaat met acht versnellingen, die nieuw is voor het merk. Verder een gloednieuwe 2,0 liter dieselmotor die aan de Euro 6d-norm voldoet. Deze motor is verkrijgbaar met 150 of 190 pk. Daarnaast is er een 1,5 liter dieselmotor met 116 pk. De benzineversie heeft een 1.3 met 136 of 163 pk. De nieuwe Mercedes B-Klasse is te bestellen vanaf december, de eerste leveringen zullen naar verwachting in februari volgend jaar beginnen.

Mercedes-Benz B-Klasse, denimblau Mercedes-Benz B-Class, denim blue
Mercedes-Benz B-Klasse, Leder macchiato Mercedes-Benz B-Class, Leather macchiato