Afbeelding
Foto:

Audi gaat nieuwe wegen met A1

Dit is de nieuwe Audi A1 Sportback en hij kijkt best kwaad zo te zien. Echt kwaad. Oei. Audi koos voor een agressiever ontwerp. Daarnaast wordt de A1 vanbinnen groter dan het oude model en de specs omvatten onder meer veel slimme infotainment-technologie en een reeks uiterst zuinige benzinemotoren.

Designrevolutie

Bij Audi zijn de luiken opengegaan. Zoveel is duidelijk na het zien van deze nieuwe A1. Audi heeft een nieuwe designtaal en de wereld zal het weten ook. De afgelopen jaren was de kritiek op Audi vaak dat modellen te inwisselbaar zijn. Als leek is het verschil tussen het front van een A3 of een A8 lastig te herkennen. En voor de bezitter van een dure A8 is dat nou niet echt leuk, terwijl de jonge sportieve A3-rijder ook niet wil worden aangezien voor een old boy in een weelderige A8. Audi heeft zich dat aangetrokken en creëert met de nieuwe designtaal meer onderscheid tussen de leden van de familie.

Sportiever gekleed

De A1 is één van de eerste Audi's nieuwe stijl. De auto kreeg een sportiever en uitgesprokener ontwerp mee. Aan de voorzijde kijken twee scherp gesneden koplampen priemend de wereld in, terwijl een sleuf boven de grille een vage associatie wakker roept met de mythische Sport Quattro modellen uit de jaren tachtig. Loop langs de zijkant van de auto en je ziet dat de A1 verkrijgbaar is met een contrastkleurig zwart dak. Daardoor ziet hij er sportiever uit en wordt hij afgerond door een op het dak gemonteerde spoiler die het brandstofverbruik zal helpen verbeteren. Kies voor een sportief S-lijnmodel en je krijgt ook sideskirts en grote lichtmetalen velgen. In het interieur heerst niet de strakke zakelijkheid die Audi's normaal kenmerkt maar zijn frisse en frivole kleuren en vormen gebruikt, wat past bij de buitenzijde van de auto. Het interieur is daarbij ook nog eens vergaand te personaliseren. Kortom: het conservatieve Audi is flink uit de band gesprongen en lijkt een heel nieuwe weg in te slaan. Of al deze wijzigingen een vooruitgang zijn of een verslechtering, is een kwestie van smaak. Feit is in ieder geval dat de A1 voortaan minder anoniem door het leven gaat.

Driedeurs uit de mode

De Benjamin van Audi heeft ook nieuwe techniek aan boord. Audi heeft besloten geen dieselmotoren meer te leveren in de A1 en levert alleen nog 1.0, 1.5 en 2.0 TFSI motoren. Verder krijgt de nieuweling Audi's Virtual Cockpit mee, een modern infotainmentsysteem dat alle analoge klokken vervangt door schermen. Standaard hoort daar Apple Carplay, Android Auto en 360-graden beeld bij om makkelijk te kunnen parkeren. In tegenstelling tot het oude model, dat beschikbaar was als driedeurs, is de nieuwe auto er alleen als vijfdeurs. Waarschijnlijk is dat ingegeven door het feit dat driedeurs auto's de afgelopen jaren minder populair zijn geworden. Vanaf deze maand is de Audi A1 Sportback te koop en dat vanaf €19.150. Alternatieven zijn auto's als de VW Polo (de Audi en VW delen dezelfde onderdelen) en de Mini 3-deurs.

Afbeelding
Afbeelding