Afbeelding
Foto:

Doe eens mee aan een scootmobieltocht

Je ziet wat van de omgeving en het is nog gezellig ook

Waar de eerste scootmobieltocht van het seizoen plaatsvindt, is nog niet bekend. Elly Sonneveld en John van Item moeten de tocht nog uitzetten. De datum staat echter al in menig agenda: 24 april. Trouwens, dat geldt ook voor de prelude op 14 april. Dan staat de zevende Tulpenwandeltocht op het programma. Onderdeel van die tocht is een route voor berijders van een scootmobiel: 25 kilometer over dijken, door polders en – vooral – langs kleurige tulpenvelden.

Door: Kees van Rixoort

Scootmobieltochten zijn er al jaren op Goeree-Overflakkee. Het is een activiteit die valt onder het Gehandicapten Platform Goeree-Overflakkee. Van april tot oktober is er elke maand een tocht van 20 tot 25 kilometer. "Als het lekker weer is, schrijven we gerust een extra scootmobieltocht uit. En als het uitermate slecht weer is schuiven we de tocht door", vertellen Sonneveld en Van Item, die de tochten coördineren.
Ze proberen steeds op een ander deel van Goeree-Overflakkee te rijden. Zo zijn er tochten geweest rond bijvoorbeeld Ooltgensplaat, Oude-Tonge, Middelharnis, Melissant, Stellendam en Ouddorp. De routes leiden de deelnemers vooral door het buitengebied, niet door de dorpskernen. Soms geeft een gids, bijvoorbeeld van Natuurmonumenten, uitleg over de omgeving. Onderweg is er altijd een stop voor een kopje koffie met wat lekkers.
Elly Sonneveld en John van Item hebben het aantal deelnemers aan de tochten zien groeien. Deden er een jaar of vier geleden meestal een stuk of zes mee, de laatste tijd was dat aantal opgelopen naar tien tot twaalf. Het gaat om een vaste kern, naast incidentele deelnemers uit de omgeving waar de tocht plaatsvindt. Partners rijden mee op de fiets
Voor iemand uit Ooltgensplaat valt het nog niet mee om mee te doen aan de scootmobieltocht in pakweg Melissant. De meeste scootmobielen komen namelijk niet verder dan een kilometer of veertig. Wie een zwaardere accu heeft, kan meer kilometers rijden. Maar zo'n accu is ook duurder. Een vergoeding, of vervoer met een busje naar de startplaats, zou een oplossing kunnen zijn.

Ontmoeten

De scootmobieltochten zijn niet onbelangrijk voor de deelnemers, die in leeftijd variëren van 57 tot 82. Sonneveld en Van Item: "De tochten brengen mensen achter de geraniums vandaan, ze zien wat van de omgeving en ontmoeten elkaar. Het is altijd erg gezellig." Meedoen kost 4 euro per persoon per keer. Dat is in feite een vergoeding voor de koffie onderweg.
Houd de krant in de gaten voor de data en locaties van de komende scootmobieltochten. "Ik zou eens meedoen. Komt dat zien", roepen de coördinatoren nieuwe deelnemers op. Meer informatie is te vinden op de website van het Platform Gehandicapten Goeree-Overflakkee (PGGO).

Afbeelding