Afbeelding
Foto:

Familie de Groot: "Heel blij met de nieuwe Renault Zoe"

Het gaat snel met de elektrische revolutie in de autowereld. Vijf jaar geleden kocht familie de Groot uit Dirksland de eerste generatie Renault Zoe. Veel mensen deden er toen wat schamper over. Hun elektricien snapte absoluut niet dat ze kozen voor elektrisch rijden, hij vond het helemaal niks. Sinds een week of vijf rijden ze in een gloednieuwe Renault Zoe van de tweede generatie. Toen ze er net in rond reden belde de elektricien. Of de auto beviel, want hij overweegt nu ook om een Zoe te kopen.

Het belangrijkste verschil tussen de twee generaties Zoe is de actieradius. De eerste generatie kon ongeveer honderd kilometer rijden, dat is nu drie keer zoveel. De nieuwe Zoe hoeft pas na driehonderd kilometer aan de laadpaal. Dat is de fabrieksopgave, maar die is verrassend nauwkeurig, want familie de Groot heeft al 290 kilometer gereden op één accu. Een ander verschil is volgens Ada dat de nieuwe Zoe veel soepeler geveerd is. Je voelt bijna niks meer van de verkeersdrempels.

Ada zag voor de aanschaf van de Zoe, een automaat, niet zo zitten, maar na een proefrit was ze in één klap overtuigd. "Het is echt ideaal, zeker bij rotondes en in de file." In de auto staat de teller op ruim 2600 kilometer, er is dus al veel mee gereden. André de Groot gebruikt de Zoe regelmatig om zijn klanten te bezoeken. "Het is een fijne auto om in te rijden, en zeker als je de ecostand uitzet is de Zoe behoorlijk snel." André en Petra vertellen dat hun dochter bij Port Zelande werkt, die rijdt ook graag in de Zoe naar haar werk. "Het is soms 'vechten' om de sleutel."

Tijdens een ronde over het eiland valt op dat de auto heel stil is. De motor maakt weliswaar een lichtzoemend geluid, waardoor fietsers en voetgangers je aan horen komen, maar binnen is daar niks van te horen. De auto is afgewerkt met mooie details, zoals het lijnenspel op het dashboard dat terugkomt in het plafond. Op het dashboard is te zien hoeveel stroom de auto verbruikt en hoe veel kilometers er nog afgelegd kunnen worden op de acculading. Achterin is er genoeg ruimte om boodschappen, of andere spullen mee te nemen. Het hoge dak zorgt ervoor dat er vier mensen comfortabel kunnen zitten in de Zoe. Parkeren is een fluitje van een cent met dank aan de parkeersensoren en camerabeelden.

Ada vertelt dat ze een andere rijstijl heeft gekregen nu ze elektrisch rijdt, omdat je er veel bewuster van bent dat snel optrekken of hard rijden veel energie kost. "Het is echt een sport om zo ver mogelijk te rijden op één acculading. De accu wordt ook bijgeladen op het moment dat je het gaspedaal loslaat." Toen ze de auto net hadden reed ze over de N57. In de ecostand is de maximale snelheid 95 kilometer, dus besloot ze om voor het eerst de knop in te drukken. Vervolgens werd ze letterlijk in de stoel gedrukt en schoot de auto vooruit. "Ik wist niet dat de auto zo snel was…"

André noemt de lage onderhoudskosten als een ander voordeel van een elektrische auto. Bij een 'gewone' auto beginnen ze standaard met olie verversen, dat is bij een elektrische auto niet nodig. Er is ook veel minder slijtage. Meestal ben je voor zo'n honderd euro wel klaar. De hoge aanschafprijs van een elektrische auto kan een drempel vormen, maar daar is een oplossing voor. Door het leasen van de accu is de aanschafprijs in één klap een stuk lager. André en Ada de Groot zijn ervan overtuigd. "De elektrische auto wordt gemeengoed." André: "Mensen die twijfelen moeten gewoon een proefrit maken. Dan zul je merken dat veel vooroordelen niet kloppen." Ada: Elektrisch rijden geeft het gevoel dat je goed bezig bent. Ik ben heel blij met onze nieuwe Zoe."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding