8. De gemeente moet projectontwikkelaars 'dwingen' om eerst in de kleine kernen te bouwen;

SGP: De gemeente moet met projectontwikkelaars in gesprek gaan en woningbouw in kleine kernen stimuleren. Ontwikkelaars dwingen kan niet en kan tot leegstand leiden. Het is belangrijk om te bouwen naar behoefte.

VVD: Dwingen niet maar wel afspraken maken dat er gebouwd wordt naar behoefte. Als je in een bepaalde kern geboren bent, wil je er ook graag blijven wonen. Doorstroming is belangrijk.

PvdA: Belangrijk is dat er voldoende sociale woningbouw komt voor starters en voldoende levensloopbestendige woningen voor mensen die willen blijven wonen in hun huis.

CU: Het bouwen van woningen kan het gevoel van leefbaarheid en dynamiek vergroten. Daarom is zeker in de kleine kernen aandacht voor de bestaande woningvoorraad van groot belang.

CDA: Woningbouw in de kleine kernen heeft voor het CDA de voorkeur, omdat dit leefbaarheid van deze kernen bevordert. Bij de keuze voor een projectontwikkelaar kan hier rekening mee gehouden worden.

VKGO: De gemeente moet projectontwikkelaars 'dwingen' om eerst in de kleine kernen te bouwen;
Vitale Kernen is niet voor het dwingen van. Wel moet er door de gemeente worden gestuurd zodat de vitaliteit en leefbaarheid van de kernen wordt geborgd

EVV: Gemeente moet (ook) qua woningbouw vooral de regie in eigen hand houden. Maar het feit dat onze gemeente niet is gekrompen maar gegroeid is vooral het resultaat van inventieve bouwers.

GOS; Bouwen naar vraag welke aanwezig is in de markt in gelijke percentages.

Jezus Leeft: Gedwongen leegstand is het gevolg. Mensen gaan niet in kernen wonen waar niets kopen/beleven valt. Dus met verstand bouwen en kernen leefbaar maken.

Jan Zwerus: Ja! Meer inwoners hebben een positieve invloed op de leefbaarheid in de dorpskernen. Als voorbeeld een voetbalvereninigng en een basisschool.