Afbeelding
Foto:

Politiek verslaggever Jan van Gurp


"We hebben een veel te grote coalitie"

SOMMELSDIJK – In onze artikelenreeks met betrekking tot de verkiezingen komen niet alleen politici aan het woord, maar ook mensen die het politieke bedrijf vanaf de zijlijn gade slaan. Eén zo'n waarnemer is Jan van Gurp.

Door: Adri van der Laan

Grote interesse voor de gemeentelijke politiek is bij Jan van Gurp zeker aanwezig. Als verslaggever voor RTV-Slogo volgt hij de raadsvergadering en met grote regelmaat bevraagt hij voor de microfoon raadsleden en wethouders over de dagelijkse gang van zaken in de politiek en hoe ze er persoonlijk in staan. Op de vraag of hij altijd al politiek geïnteresseerd is geweest, antwoordt hij bevestigend. Zo'n zestig jaar geleden, als 13 á 14 jarige jongen bezocht hij de raadsvergaderingen van de toenmalige gemeente en geboorteplaats van Jan van Gurp, Stad aan 't Haringvliet. "Het was in de tijd van de burgemeesters Van Hofwegen en Brinkman, ik herinner me nog dat er raadsleden waren die pas tijdens de raadsvergadering hun enveloppe met raadstukken openmaakten. Dit heb ik later overigens nog wel meer meegemaakt…". Op politiek gebied heeft hij inderdaad al veel meegemaakt. Eind jaren zeventig, toen hij in Stellendam woonde, stond hij aan de wieg van de kiesvereniging R.P.F. Goedereede en bezette hij een aantal jaren de eenmansfractie van die partij in de raad van Goedereede. Hij moet nog lachen bij de herinnering aan zijn eerste Algemene Beschouwing. "Dat waren 18 A4'tjes en dat voorlezen duurde nog al lang. Ik weet nog dat wethouder Visser een glaasje jus d'orange voor me ging halen, 'want hij zal wel een droge keel hebben'." Dit zou hij nu niet meer doen en "ik zou nu meer de Jip- en Janneketaal gebruiken". Na zijn vertrek van het eiland kwam hij in Heerde terecht. Daar werd hij lid van de steunfractie van de R.P.F.-raadsfractie. "Maar de meeste politieke ervaring heb ik opgedaan toen ik later als éénmansfractie in de gemeenteraad van Baarn zat. Ik zat toen op een sleutelpositie tussen twee grote partijen: de VVD en een lokale partij. Je kunt het niet voorstellen, maar ik had wethouder kunnen worden. Gelukkig heb ik dat niet gedaan, want ik weet niet of dat goed had uitgekomen. Het afbreukrisico leek me erg groot en dat is later ook wel gebleken".

Het kriebelt

Nu, al weer ruim 15 jaar terug op het eiland, kriebelt het nog steeds als hij met de gemeentepolitiek in aanraking komt. "Ik heb er nog over nagedacht om me verkiesbaar te stellen, maar dat heb ik toch maar niet gedaan. Ik houd het maar bij lijstduwer en bij mijn werk voor RTV-Slogo en de PCOB kan ik ook iets voor de maatschappij betekenen".

"Soms zou ik nog weleens tijdens een raadsvergadering de microfoon willen pakken", aldus de verslaggever. Doen de huidige politici het dan niet goed? Zo is onze vraag aan Van Gurp. Hij aarzelt. "In de raad is de verhouding zoek. We hebben een veel te grote coalitie. Vrijwel alles is al beslist voor het op de raadstafel komt. De oppositiepartijen hebben dan – terecht – het gevoel dat hun inbreng er niet meer toe doet". En volgens Jan van Gurp haalt dat de spanning uit het raadsdebat weg. Zo'n jaar of tien geleden zou het dualisme hier veranderingen in brengen, maar hier wordt maar weinig van gemerkt. "De wethouder heeft nog veel te veel macht, ondanks dat de gemeenteraad het hoogste orgaan is in de gemeente". Verder vindt hij dat een aantal raadsleden toch wel over 'de houdbaarheidsdatum heen is'. Volgens hem handelen sommigen uit automatisme en zijn wel erg gehecht aan het pluche. Nieuwe en jongere raadsleden zouden wat hem betreft wel wat meer levendigheid kunnen brengen in het raadswerk. Al realiseert hij zich wel dat jongeren niet in de rij staan om zich verkiesbaar te stellen voor de gemeenteraad.

Burgers

Jan van Gurp vindt het jammer dat 'gewone' burgers nauwelijks bij een raadsvergadering op de tribune plaatsnemen. "Dit gebeurt alleen als er specifieke zaken aan de orde komen, zoals bij de windmolens". Toch begrijpt hij wel dat maar enkelen de raadsvergadering bezoeken, want "de vergaderingen zijn saai, langdradig en voorspelbaar. Er zou meer reuring moeten komen".

De fusie van de vier eilandgemeenten naar één gemeente Goeree-Overflakkee vindt hij een goede zaak. Maar hij wijst erop dat bij zo'n grote gemeente het voor de raadsleden heel belangrijk is om contact met de burgers van heel het eiland te houden. "Een gemeenteraadslid moet niet alleen vergaderen, maar ze moeten vooral met de voeten in de klei staan en zich laten verstaan met het volk en dat niet alleen in verkiezingstijd, want daar prikt de kiezer wel doorheen". Dit moet, volgens Jan van Gurp niet overgelaten worden aan de Dorpsraden, die anders een soort pseudo gemeenteraden worden en dat is volgens hem niet de bedoeling. "Ik hoor vaak in mijn omgeving kritiek op de gemeente. Mede daarom is het belangrijk om te gaan stemmen, want als je dat niet doet heb je volgens mij ook geen recht om kritiek uit te oefenen op de gemeente".

Verwachting

Natuurlijk vindt de raadsverslaggever de komende verkiezingen een spannende tijd. "Ik heb er zelfs een vakantie voor verzet". Hij is niet alleen geïnteresseerd in het politieke bedrijf tijdens de verkiezingscampagne, maar vooral ook naar de uitslag. Hij heeft al wat zitten cijferen, maar daarin zijn nog al wat onzekerheden. Zo was de opkomst bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen maar 55% wat zal er gebeuren als er 20% meer kiezers naar de stembus gaan? Wat zal het effect zijn van deelname van de nieuwe partijen? Wat doen de kiezers die er voor hebben gezorgd dat bij de vorig jaar gehouden Tweede Kamerverkiezingen waar de VVD de grootste partij was? Wat voor invloed hebben de hot-items van de afgelopen zittingsperiode, zoals windmolens en recreatiebebouwing op het stemgedrag? Uit recent landelijk onderzoek is gebleken dat er meer mensen op de lokale partijen zullen gaan stemmen. Geldt dit ook voor onze gemeente? Vragen waar ook Jan van Gurp geen antwoord op heeft. Wel acht hij de kans op een politieke aardverschuiving heel groot. Op de avond van 21 maart zal er duidelijkheid zijn.

Afbeelding